«Καλπάζει» η τουρκική αμυντική βιομηχανία! Επίσημα στοιχεία από το SIPRI

Οι πωλήσεις όπλων σ΄ όλο το κόσμο “έπεσαν” κατά 1,5% ,αλλά η τουρκική αμυντική βιομηχανία καλπάζει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI, για τέταρτη συνεχή χρονιά οι πωλήσεις όπλων έχουν μειωθεί.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά το SIPRI παρουσιάζει στοιχεία των πωλήσεων όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών των 100 μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής παγκοσμίως των οποίων οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 400 δις δολάρια. Σε πραγματικές τιμές το 2014 συγκριτικά με το 2013, οι πωλήσεις όπλων παρουσίασαν πτώση σε ποσοστό 1,5 % . Η μείωση αυτή κρίνεται μέτρια και οφείλεται στην πτώση των πωλήσεων εταιρειών της Β. Αμερικής και της Δ. Ευρώπης , καθώς εταιρείες σε άλλες περιοχές του πλανήτη εμφάνισαν συνολικά αύξηση του τσίρου τους.
Οι εταιρείες των Η.Π.Α συνεχίζουν να κυριαρχούν στο εμπόριο όπλων, το καταλαμβάνοντας το ποσοστό του 54,4 % στην πίτα του παγκόσμιου εμπορίου όπλων, παρά την μείωση των πωλήσεων τους κατά 4,1 % συγκριτικά με το 2013. Η Lockheed Martin κατέχει από το 2009 την πρώτη θέση παγκοσμίως, με το ύψος των πωλήσεών της, να ανέρχεται για το 2014 στα 37,5 δις δολάρια, ενώ ακολουθεί η Boeing με 28,3 δις δολάρια. Με την απόκτηση των κατασκευαστικών δικαιωμάτων του ελικοπτέρου Sikorsky, από το 2015, η Lockheed Martin θα διευρύνει περαιτέρω την διαφορά της από την Boeing.

Οι εταιρείες της Δ. Ευρώπης παρουσιάζουν κάμψη κατά 7,4 %. Μόνο η Γερμανία και η Ελβετία εμφανίζουν άνοδο των πωλήσεών τους κατά 9,4 % και 11,2 % αντίστοιχα. Η αύξηση των γερμανικών πωλήσεων οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κύκλου εργασιών της γερμανικής ναυπηγοκατασκευαστικής εταιρείας Thyssen Krupp, ενώ της Ελβετίας στην αυξανόμενη ζήτηση των αεροσκαφών της εταιρείας Pilatus Aircraft.

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι πωλήσεις των Ρωσικών εταιρειών ανήλθαν στο 10,2 %. Οι μεγαλύτερες Ρώσικες εταιρείες είναι η High Precision Systems και η United Instrument Manufacturing Corporation (UIMC), ενώ αυτές που παρουσιάζουν σημαντική δυναμική ανάπτυξης είναι η Uralvagonzavod και η Almaz-Antey η οποία κατατάσσεται στην 11η θέση παγκοσμίως.
Σημαντική πτώση παρουσιάζουν οι Ουκρανικές εταιρείες. Η UkrOboron Prom έπεσε από την 58η θέση το 2013 στην 90η in 2014, με πτώση των πωλήσεων της κατά 50.2 %. Η πτώση των Ουκρανικών εταιρειών οφείλεται στα επεισόδια στην Ανατολική Ουκρανία, στην απώλεια της Ρωσικής Αγοράς και στην πτώση της αξίας του νομίσματος της χώρας.

Στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών η οποία συμπεριλαμβάνει τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία, οι συνολικές πωλήσεις όπλων από εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στις χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν το 3,7 % των συνολικών πωλήσεων όπλων. Τα έσοδα των εταιρειών των χωρών αυτών αυξήθηκαν κατά 5,1 % μεταξύ 2013 και 2014.

Υπάρχουν δύο μεγάλες τουρκικές εταιρείες η ASELSAN, η οποία βρίσκεται στην 73η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και η Turkish Aerospace Industry (TAI) η οποία βρίσκεται στην 89η θέση. Και οι δύο τουρκικές εταιρείες ενίσχυσαν τις πωλήσεις τους το 2014. Η Τουρκία επιδιώκει περισσότερη αυτάρκεια στην προμήθεια όπλων, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την επιθετική προώθηση των εξαγωγών, συνέβαλε στην ταχεία αύξηση των εσόδων για την ASELSAN και την ΤΑΙ.

Οι εταιρείες της Νότιας Κορέας επίσης ενίσχυσαν τις πωλήσεις τους το 2014. Δεκαπέντε εταιρείες από την Ασία, μη συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, βρίσκονται μέσα στις 100 πρώτες εταιρείες στον κόσμο. Πολλές από αυτές εμφανίζουν σταθερά επίπεδα πωλήσεων, με τις εταιρείες της Νότιας Κορέας να έχουν αυξήσεις τις πωλήσεις τους κατά 10,5 % σε σύγκριση με το 2013. Πρόσφατα στο κλαμπ των 100 μεγαλύτερων εταιρειών μπήκε και η Νοτιοκορεάτικη εταιρεία Hyundai Rotem.