Kaplan: Η Βραζιλία θα δοκιμάσει το τουρκικό άρμα μάχης ενώ η Ινδονησία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα με δέκα «Τίγρεις» [pics]

Η Τουρκία έχει επενδύσει σημαντικά στην εξωστρέφεια της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με στόχο τις εξαγωγές στρατιωτικών εξοπλισμών, οπλικών συστημάτων, πυραύλων, πολεμικών πλοίων ακόμα και αρμάτων μάχης, όπως φαίνεται στην περίπτωση των τεθωρακισμένων τανκς τύπου Kaplan στην Ινδονησία.

Ειδικότερα, ο στρατός της Ινδονησίας παρέλαβε την πρώτη παρτίδα τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Kaplan ή Hiramau όπως ονομάζεται η τίγρης στη γλώσσα τους, τα οποία κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο κοινού προγράμματος ανάπτυξης της τουρκικής εταιρείας FNSS και της ινδονησιακής εταιρείας PT Pindad.

Μάλιστα, η στρατηγική εταιρική σχέση Τουρκίας και Ινδονησίας στον αμυντικό τομέα δεν σταματάει μόνο στα άρματα μάχης, αφού η Τζακάρτα έχει ήδη αγοράσει 12 τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου ANKA και έχει ήδη τεράστια συμμετοχή στην κατασκευή τους, ενώ θέλει επίσης να προμηθευτεί τους τουρκικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους τύπου Atmaca, όπως είχαμε γράψει σε σχετικό άρθρα στο OnAlert

Η Βραζιλία δοκιμάζει το Kaplan

Την ίδια στιγμή, μέσα ενημέρωσης στη Βραζιλία αναφέρουν ότι ο Στρατός Ξηράς θα παραλάβει ένα τουρκικό τεθωρακισμένο άρμα μάχης τύπου Kaplan προκειμένου να τεθεί σε δοκιμές, επιθεωρήσεις και επιδείξεις για Βραζιλιάνους αξιωματούχους στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων Οχημάτων της Σάντα Μαρία, καθώς η χώρα θέλει να αντικαταστήσει τα παλαιότερα άρματα μάχης τύπου Leopard 1A5BR που διαθέτει.

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφόρησης και στοιχεία από την κατασκευάστρια εταιρεία FNSS, το Kaplan χαρακτηρίζεται ως «μεσαίου βάρους τεθωρακισμένο άρμα μάχης» και ως εκ τούτου έχει μεγάλη ευελιξία και κινητικότητα στο πεδίο επιχειρήσεων. Διαθέτει αρθρωτής κατασκευής πυργίσκο με επίπεδο προστασίας, σύμφωνα με το πρότυπο NATO, STANAG 4569 επιπέδου 5, καθώς επίσης ένα πυροβόλο 105 χιλιοστών με σύστημα αυτόματης φόρτωσης πυρομαχικών.

Επίσης, είναι εξοπλισμένο ομοαξονικό πολυβόλο 7,62 χιλιοστών, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί και ένα πολυβόλο 12,7 χιλιοστών (.50 BMG) ή εκτοξευτής βομβίδων των 40 χιλιοστών και άλλα οπλικά συστήματα ή εξοπλισμοί προστασίας από εχθρικές απειλές. Τέλος, στο εσωτερικό του άρματος είναι εγκατεστημένο ένα ψηφιακό ολοκληρωμένο σύστημα αισθητήρων, που επιτρέπουν στο πλήρωμα να διατηρεί δίχως πρόβλημα την εμπλοκή του εχθρικού στόχου.

Με πληροφορίες από: Anadolu / Defesa Brasil Noticias | Φωτογραφία αρχείου