Καταφεύγει στις ΗΠΑ για Patriot η Τουρκία μετά τις αλλεπάλληλες ήττες στο μέτωπο της Συρίας

Νέο αίτημα αγοράς των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων Patriot υπέβαλε η Τουρκία μετά τις αλλεπάλληλες ήττες στο μέτωπο της Συρίας.

Η Τουρκία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες δύο συστοιχίες Patriot για τα νότια σύνορά της χώρας την ώρα που ο πόλεμος με τη Συρία κλιμακώνεται.  Τα αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα θα βοηθήσουν τον Ερντογάν να εξασφαλίσει την επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των «τρομοκρατών». Οι πύραυλοι θα θέσουν και τη ρωσική αεροπορία «υπό έλεγχο» η οποία «επιτίθεται ανεξέλεγκτα ενάντια του τουρκικού στρατού» όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν διαρραγεί το τελευταίο διάστημα, με αφορμή – μεταξύ άλλων – την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα.

Η Ουάσιγκτον αντέδρασε έντονα στην τουρκική αγορά, εξηγώντας ότι δημιουργεί κινδύνους τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για το ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα, δύναται να «τινάξει» στον αέρα το πρόγραμμα ανάπτυξης νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Μάλιστα, σε μία πρώτη κίνηση, η αμερικανική κυβέρνηση ανέστειλε – κατά τουλάχιστον έξι μήνες – τη συμμετοχή της Τουρκίας στο στρατιωτικό πρόγραμμα των F-35.

Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η προμήθεια των S-400 δεν σχετίζεται με τα αμερικανικά F-35 και δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της νατοϊκής συμμαχίας.

Υπεραμύνθηκε δε, της απόφασή της, εξηγώντας ότι η πρόταση της Ρωσίας για τους S-400 ήταν οικονομικά καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη πρόταση των ΗΠΑ για τους Patriot.

Με πληροφορίες από: Ahval / Bloomberg