Κατεχόμενα: Η τουρκική βάση drones μεγαλώνει – Τι δείχνουν δορυφορικές λήψεις [pics]

Η βάση των τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων στα Κατεχόμενα αποτελεί ένα αρκετά σημαντικό θέμα που απασχολεί την Ελλάδα και την Κύπρο τα τελευταία χρόνια, μετά την ανακοίνωση που είχε κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα τέλη Μαΐου του 2021, καθώς μέχρι τότε υπήρχαν μόνο δημοσιογραφικές αναφορές από τον Τύπο του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής Κύπρου» και του Γιάννη Ιωάννου, η Τουρκία διατηρεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα Κατεχόμενα και τα αναπτύσσει αφενός για προβολή ισχύος και αφετέρου για συλλογή πληροφοριών στην περιοχή. Πρόκειται για μια στρατηγική που εξυπηρετείται χάρη στη βάση των UAV στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, η οποία φαίνεται πως έχει «μεγαλώσει» το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως δείχνουν δορυφορικές λήψεις της συγκεκριμένης περιοχής από αναλυτές ανοιχτών πηγών πληροφόρησης (OSINT) και imagery intelligence (IMINT).

Τα συμπεράσματα από τις δορυφορικές λήψεις

Όπως διευκρινίζει ο κ. Ιωάννου, στις παραπάνω φωτογραφίες διακρίνονται ξεκάθαρα (δεξιά της φώτο) πως σε σχέση με το 2021 και τις αρχικές λήψεις της περιοχής, η Τουρκία έχει τους τελευταίους μήνες αυξήσει τα υπόστεγα (hangars) της βάσης προσθέτοντας ακόμη τρία.

Κάτι τέτοιο αποτελεί ένδειξη πως θέλει να αυξήσει τις δυνατότητες πτήσης των UAV από τη Κύπρο με μεγαλύτερο αριθμό, ο οποίος ίσως να εκτείνεται και σε άλλα, μεγαλύτερα, μοντέλα drones, συγκριτικά με το TB2 Bayraktar, όπως τα Akinci ή στο μέλλον τα βελτιωμένα ΤΒ-3, αν κρίνει κανείς από το μέγεθος των νέων υπόστεγων.

Στη φώτο διακρίνεται και μια δομή που δεν μπορεί να εξακριβωθεί που εκτείνεται παράλληλα με τον διάδρομο απογείωσης/προσγείωσης, ενώ ο σταθμός ελέγχου πτήσεως δεν έχει μετατοπιστεί. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, η ανάλυση μιας λήψης σαν κι αυτή δεν αποτελεί 100% ασφαλή τρόπο εξαγωγής συμπερασμάτων μιας και η ΙΜΙΝΤ έχει σημαντικούς περιορισμούς (πχ το resolution της λήψης). Ωστόσο η προσθήκη νέων εγκαταστάσεων, στη προκείμενη καταγράφεται ξεκάθαρα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της «Καθημερινής Κύπρου», οι εργασίες αναβάθμισης των δυνατοτήτων πτήσης drones στα Κατεχόμενα δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη δεδομένης και της ανοικτής ρητορικής της Τουρκίας για αναβάθμιση τόσο της βάσης στο Λευκόνοικο όσο και της δημιουργίας ναυτικής βάσης στο Μπογάζι, στο πλαίσιο δημιουργίας τετελεσμένων και της επιχειρησιακής χρήσης των Κατεχομένων για σκοπούς προβολής ισχύος της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Φωτογραφία αρχείου Reuters