Κάτι «τρέχει» με την «σωτήρια λύση» για την Ελευσίνα – Ποιος σώζεται τελικά;

Κάτι τρέχει με την λύση που η κυβέρνηση παρουσίασε ως σωτήρια για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας . Το είχαμε γράψει από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε.

Σε συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροποποίηση της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ελευσίνας για τις πυραυλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα που προβληματίζουν.

Τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι Λαφαζάνης, Δρίτσας και Συρμαλένιος, έθεσαν κάποια ζητήματα που πρέπει να λάβουν μια απάντηση:

•το Ελληνικό Δημόσιο και είναι αυτή τη στιγμή σε ομηρία με την «εμπροσθοβαρής εξόφληση» των πυραυλακάτων. Τα Ναυπηγεία έχουν εισπράξει το 81% του συνολικού κόστους του έργου κι έχουν εκτελέσει το 40%.

•σύμφωνα με όσα είπε ο Δρίτσας από τα 25 εκατομμύρια που πήραν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας “ειπώθηκε ότι 11 εκατομμύρια ευρώ πήγαν στον εργαζόμενους και 14 εκατομμύρια ευρώ στους υποπρομηθευτές ή στον ιδιοκτήτη- δεν γνωρίζω πόσα πήγαν πραγματικά στα δεδουλευμένα των εργαζομένων της Ελευσίνας και πόσα στον κ. Ταβουλάρη. Εκείνο, όμως, που γνωρίζω πάρα πολύ καλά είναι ότι στα δεδουλευμένα των εργαζομένων του Νεωρίου μέχρι σήμερα δεν πήγε ούτε ευρώ τσακιστό”.

Το πρόβλημα με το Νεώριο δεν είναι καθόλου απλό αφού έχει αναλάβει να ναυπηγήσει τις πυραυλακάτους 6 και 7. Οι εργαζόμενοι έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο του Ομίλου Νίκο Ταβουλάρη 22/5/2013 στην οποία γράφουν:

«Κύριε Πρόεδρε, από τις 10/5/2013 και μετά την ανακοίνωσή σας προς τους εργαζόμενους του Ομίλου, όπου αναφέρεται ότι άνοιξε ο δρόμος για την πληρωμή των εργαζομένων, σας στείλαμε επιστολή με την οποία ζητούσαμε να ενημερώσετε και τους εργαζόμενους του Νεωρίου πότε θα πάρουν τα οφειλόμενα τους. Με λύπη διαπιστώσαμε ότι αδιαφορήσατε και αγνοήσατε τους εργαζόμενους και το Ναυπηγείο μας, αφού δεν καταδεχθήκατε να μας απαντήσετε. Κύριε Πρόεδρε, οφείλετε να απαντήσετε στο ερώτημα των εργαζομένων του Νεωρίου, διότι όπως γνωρίζετε και γνωρίζει και η Κυβέρνηση, οι «6» και «7» πυραυλάκατοι δόθηκαν για να στηριχθεί το Νεώριο της Σύρου. Και από αυτές τις πυραυλακάτους συντηρείται μέχρι σήμερα και ο Όμιλος, όπως και εσείς ο ίδιος έχετε παραδεχθεί και συμφωνήσατε απόλυτα στην τελευταία, μετά από χρόνια, επίσκεψή σας στη Σύρο στις 4/4/2013. Πρέπει να σας επισημάνουμε ότι η υπομονή μας έχει εξαντληθεί και από εδώ και στο εξής ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.»

•τέθηκε το θέμα του χρονοδιαγράμματος για την ναυπήγηση των πυραυλακάτων καθώς το χρονικό διάστημα κρίνεται μεγάλο. Ο Λαφαζάνης είπε ότι “ η παράδοση για την τορπιλάκατο 5 θα γίνει σε εννιά μήνες, για την τορπιλάκατο 6 σε είκοσι τέσσερις μήνες, για την τορπιλάκατο 7 σε τριάντα τέσσερις μήνες, δηλαδή τρία χρόνια. Μήπως είμαι τόσο αδαής; Αυτό είναι υπολειπόμενο έργο περίπου 20% που είπατε και 5%; Τόσοι μήνες χρειάζονται;”

Επί της ουσίας το θέμα που έθεσαν είναι ότι ούτε οι θέσεις εργασίας εξασφαλίζονται,ούτε η παράδοση των πυραυλακάτων.