Κατηγορηματικός Έσπερ για Τουρκία: Ή S-400 ή F-35 – Και τα δύο αποκλείεται!

Πιο ξεκάθαρος παρά ποτέ ήταν πριν λίγες ώρες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ: το Πεντάγωνο θα μπορούσε να επανεξετάσει να επιτρέψει στην Τουρκία την επανένταξη στο πρόγραμμα των F-35 μόνον εφόσον οι S-400 απομακρύνονταν ολοκληρωτικά από το τουρκικό έδαφος.

«Πρέπει να απαλλαγούν εντελώς από το πρόγραμμα των S-400 και (το ρωσικό αμυντικό σύστημα) να φύγει από τη χώρα, πριν το επανεξετάσουμε» είπε στους δημοσιογράφους ο Έσπερ, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα η Τουρκία να βρει κάποιον τρόπο για να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35.

«Ήμουν απολύτως ξεκάθαρος τόσο στα δημόσια σχόλιά μου, όσο και ιδιωτικά με τους Τούρκους συμμάχους: Είναι ή τα F-35 ή οι S-400. Δεν είναι και τα δυό. Δεν είναι «παρκάρετε το ένα στο γκαράζ και προχωρήστε με το άλλο». Είναι ή το ένα ή το άλλο. Έτσι βρισκόμαστε στο σημείο που βρισκόμαστε και είναι κρίμα», είπε ο Έσπερ.

Πρόσφατα αρκετοί αναλυτές -αλλά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης– έχουν αναρωτηθεί κατά πόσον υπάρχει μια «τρύπα» που θα επέτρεπε στην Άγκυρα να ενταχθεί και πάλι στο πρόγραμμα των F-35. Για παράδειγμα αν η Τουρκία διατηρούσε μέρη των S-400 στις αποθήκες, όχι ενεργά, τότε -πάντα κατά τους ίδιους αναλυτές- οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καλέσουν και πάλι την Τουρκία να μπει στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς.

Αλλά ο Έσπερ μάλλον απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό: «Όχι, δεν είναι κάτι τέτοιο στις σημειώσεις μου».

Πηγή: Με πληροφορίες από defensenews.com