Καζακστάν: «Fake news» τα δημοσιεύματα ότι πουλήθηκαν δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη για την Ουκρανία

Πράγματι, το Καζακστάν ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2023 ότι προτίθεται να πουλήσει μέσω δημοπρασίας συνολικά 117 μαχητικά αεροσκάφη.

Καζακστάν

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τα τελευταία 24ωρα δημοσιεύτηκαν αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι το Καζακστάν φαίνεται να πούλησε δεκάδες παλαιά, σοβιετικής εποχής, στρατιωτικά αεροσκάφη σε offshore εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων, προκειμένου να παραδοθούν στο Κίεβο για την ενίσχυση των ουκρανικών αεροπορικών δυνάμεων.

Πράγματι, το Καζακστάν ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2023 ότι προτίθεται να πουλήσει μέσω δημοπρασίας συνολικά 117 μαχητικά αεροσκάφη τύπων MiG-31, MiG-27, MiG-29 και Su-24, με την κρατική επιχείρηση «Kazspetsexport» ως την αρμόδια αρχή διενέργειας του δημόσιου διαγωνισμού, διευκρινίζοντας ότι τα συγκεκριμένα πτητικά μέσα δεν είναι κατάλληλα για στρατιωτική χρήση.

Έτσι, όταν οι πρόσφατες αναφορές περί πώληση των αποσυρθέντων μαχητικών αεροσκαφών του Καζακστάν στην Ουκρανία είδαν το «φως της δημοσιότητας», η Αστάνα φρόντισε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, με την «Kazspetsexport» να ανακοινώνει ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκε τέτοια συμφωνία και ότι τα δημοσιεύματα είναι «fake news».

Ειδικότερα, ο κρατικός φορέας αμυντικών προμηθειών και εξαγωγών του Καζακστάν ανέφερε ότι «όλες οι δημοπρασίες για την πώληση αεροσκαφών, με την προϋπόθεση της μετατροπής τους σε σκραπ, διενεργήθηκαν από την Kazspetsexport σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας μεταξύ νομικών προσώπων της Δημοκρατίας του Καζακστάν που διαθέτουν τις κατάλληλες άδειες και πιστοποιήσεις  και ως εκ τούτου δεν επιτρεπόταν να εμπορεύονται ξένες εταιρείες».

Ακόμα, στην ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι με βάση τη νομοθεσία και τους όρους των συμφωνιών που έχουν συναφθεί, οι αγοραστές υποχρεούνται να μετατρέψουν τα αεροσκάφη σε σκραπ και έτσι αποκλείεται η επαναφορά τους σε πτητική κατάσταση και επιχειρησιακή λειτουργία.

Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το σύστημα πυροβολικού HIMARS FLEX της Lockheed Martin
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

HIMARS FLEX: Η νέα έκδοση του πολλαπλού εκτοξευτή με διπλάσια πυρομαχικά – Μπορεί να μετατραπεί σε αντιαεροπορικό σύστημα

Η Lockheed Martin μετέτρεψε το HIMARS σε ένα σύστημα που μπορεί ταυτόχρονα να επιτίθεται σε εχθρικούς στόχους και να αμύνεται από εναέριες απειλές