KC-46 Pegasus: H USAF θα αποκτήσει επιπλέον 15 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού για 2,3 δις δολάρια

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) ανέθεσε ένα νέο συμβόλαιο στην Boeing αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή 15 ακόμη αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-46 Pegasus.

Η νέα σύμβαση, που ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των KC-46A υπό παραγγελία σε 153, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τους συμμάχους τους παγκοσμίως.

Η USAF σχεδιάζει να αγοράσει 179 αεροσκάφη KC-46 και η Boeing έχει παραδώσει μέχρι στιγμής 76 από αυτά. Τον περασμένο Ιανουάριο, η αμερικανική ΠΑ παρήγγειλε ξανά 15 επιπλέον KC-46A το ίδιο ποσό.

Η Ιαπωνία έχει ήδη δύο αεροσκάφη της Boeing στον στόλο της και έχει παραγγείλει άλλα τέσσερα, ενώ και το Ισραήλ έχει παραγγείλει τέσσερα για την πολεμική του Αεροπορία.

Η USAF έχει αυξήσει σταθερά την παρουσία του KC-46 στον στόλο της. Τον Σεπτέμβριο του 2022, το KC-46 καθορίστηκε ως το κύριο αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού για όλα τα αεροσκάφη, εκτός από το A-10 Warthog. Ένα πρόβλημα «ακαμψίας» στον σωλήνα ανεφοδιασμού του τάνκερ εμπόδισε το αεροσκάφος να ανεφοδιάσει αποτελεσματικά το Warthog.

Εκτός από τον εναέριο ανεφοδιασμό, το KC-46 μπορεί να μεταφέρει φορτίο, επιβάτες και ασθενείς σε αποστολές υποστήριξης αεροϊατρικής εκκένωσης και μπορεί να μοιράζεται δεδομένα μεταξύ άλλων αεροσκαφών και κέντρων επιχειρήσεων εδάφους για να παρέχει μια πληρέστερη εικόνα του πεδίου μάχης.

Η απόφαση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ να προμηθευτεί περισσότερα αεροσκάφη δεξαμενόπλοιων Pegasus έρχεται μετά την επισήμανση του αεροσκάφους για πολλά ζητήματα που αφορούν την ποιότητα.

Τον Φεβρουάριο, η Boeing διέκοψε τις παραδόσεις αεροσκαφών μετά την ανακάλυψη προβλημάτων στο σύστημα καυσίμvn του KC-46.

Μετά την επανέναρξη των προμηθειών τον Αύγουστο, ένας αξιωματούχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι το Pegasus είχε ακόμη έξι σοβαρές ελλείψεις να αντιμετωπίσει προκειμένου να λειτουργήσει με ασφάλεια.

Με πληροφορίες από: Defense News