KC-46: «Συνδέοντας» τα stealth μαχητικά F-35 και F-22 με το αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων της σε ό,τι αφορά τη διαλειτουργικότητα των αεροσκαφών της και ειδικότερα των stealth μαχητικών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-22 και F-35, με την ενσωμάτωση ενός λογισμικού που θα επιτρέπει την επικοινωνία τους.

Το αεροσκάφος εναερίου ανεφοδιασμού τύπου KC-46 θα είναι το πρώτο αεροσκάφος που διαθέτει τον κατάλληλο και απαραίτητο εξοπλισμό για να αποτελεί τον «διαμετακομιστή» πληροφοριών και δεδομένων που θα μοιράζονται τα μαχητικά αεροσκάφη μεταξύ τους, στο πλαίσιο του Προηγμένου Συστήματος Διαχείρισης Μάχης (ABMS), της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ειδικότερα, με το πρόγραμμα Advanced Battle Management System η USAF σχεδιάζει να εξοπλίσει μερικά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού τύπου Boeing KC-46 με συστήματα και εξοπλισμό που θα του επιτρέψει να διαβιβάσει δεδομένα μεταξύ των stealth μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 και F-22, με τους Αμερικανούς να επιδιώκουν την έγκαιρη επιχειρησιακή ικανότητα του συστήματος μέχρι το τέλος του δημοσιονομικού έτους 2022.

Η χρήση και ο σκοπός των KC-46

Σύμφωνα με άρθρο που είχε δημοσιεύσει το Defense News, πριν από Αυτή η νέα εφαρμοσμένη τεχνολογία και διαδικασία είναι απαραίτητη διότι τα F-35 και τα F-22 χρησιμοποιούν διαφορετικούς συνδέσμους δεδομένων (data links). Από τη μία, το F-22 χρησιμοποιεί το λεγόμενο Intra-Flight Data Link, από την άλλη το F-35 διαθέτει το λεγόμενο Multifunctional Advanced Data Link.

Παρά τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των stealth μαχητικών στην διάρκεια εκτέλεσης των αποστολών τους, εντούτοις είναι ασύμβατα μεταξύ τους και εκεί ακριβώς έγκειται η σημασία και ο ρόλος των αεροσκαφών KC-46, τα οποία θα παίζουν το ρόλο του «μεταφραστή» ώστε τα δεδομένα και οι πληροφορίες να είναι επεξεργάσιμες και κατανοητές μεταξύ των διαφορετικών data links.