KEMANKES: Η Baykar κατασκευάζει νέο πύραυλο cruise μεγάλους βεληνεκούς για τα drone Bayraktar και Akinci

Η τουρκική εταιρεία Baykar θα δείξει για πρώτη φορά τον ελαφρύ πύραυλο cruise KEMANKES στην αμυντική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, την TEKNOFEST, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος στέλεχος της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, τον υπεύθυνο τεχνολογίας της τουρκικής εταιρείας, ο πύραυλος cruise KEMANKES, με βεληνεκές πτήσης πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων, έχει σχεδιαστεί να είναι ελαφρύς για να μπορεί να εκτοξευθεί από το νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB3 και το Akinci. Ο πύραυλος ενσωματώνει πολεμική κεφαλή θραυσμάτων βάρους 10 κιλών.

Πιθανότατα ο νέος πύραυλος θα είναι ένα περιπλανώμενο πυρομαχικό (drone-καμικάζι) λαμβάνοντας υπόψη το πεδίο εξιδείκευσης της Baykar. Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, τα πυρομαχικά stand-off και το Bayraktar TB3 μπορούν να είναι ένας οικονομικός συνδυασμός για την υποστήριξη των επιχειρήσεων ASW (ανθυποβρυχιακού πολέμου) και των αμφίβιων επιχειρήσεων.

Ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ έκανε την ανακοίνωση για τον νέο πύραυλο KEMANKES κατά την διάρκεια της επίσημης τελετής για το νέο ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, το TCG Anadolu.

Την Δευτέρα 10 Απριλίου, παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, το TCG Anadolu μπήκε και επίσημα σε υπηρεσία με τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι τα οπλικά συστήματα, τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, τα ραντάρ και τα συστήματα λέιζερ στο πλοίο αναπτύχθηκαν από την εγχώρια και εθνική βιομηχανία. «Το πλοίο έχει αναπτυχθεί κατά 80% από εγχώρια τεχνολογία και συστήματα».

Το αμφίβιο πλοίο θα μεταφέρει τα εγχώρια κατασκευασμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB3 Bayraktar, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι σύντομα το πλοίο θα είναι σε θέση να μεταφέρει το μαχητικό-drone Kizilelma και το ελαφρύ μαχητικό Hurjet.