Kh-32: «Ρωσικά βομβαρδιστικά Tu22M3 εκτόξευσαν πυραύλους – carrier killers κατά ουκρανικών στόχων» [vids]

Όπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, στρατηγικά βομβαρδιστικά Tupolev τύπου Tu-22M3 πραγματοποίησαν χθες πυραυλικές επιθέσεις ακριβείας χρησιμοποιώντας τα νέα και προηγμένα βλήματα cruise Kh-32, τα οποία έχουν αποκτήσει τον χαρακτηρισμό «carrier killers», επειδή αναπτύχθηκαν την προσπέλαση των εχθρικών συστημάτων αεράμυνας για την καταστροφή μονάδων επιφανείας και πιο συγκεκριμένα αεροπλανοφόρων.

Σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές που μίλησαν στο RIA Novosti, οι πύραυλοι αέρος – επιφανείας τύπου Kh-32 χρησιμοποιούνται κυρίως από τα εκσυγχρονισμένα στρατηγικά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας Tu-22M3M, ωστόσο λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας, οι Ρώσοι τροποποίησαν αρκετά βομβαρδιστικά Tu-22M3 τα τελευταία χρόνια προκειμένου να τα χρησιμοποιούν εξίσου. Ακόμα, ισχυρίστηκαν ότι «κανένα βλήμα τύπου Kh-32 δεν αναχαιτίστηκε από τα ουκρανικά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας».

Σημειώνεται επίσης ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος δεν περιορίζεται απαραίτητα εναντίον στόχων επιφανείας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά επίγειων – χερσαίων στόχων, όπως υποδομές και στρατηγικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο, όπως έχει καταγραφεί αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τέτοια όπλα χρησιμοποιούνται κατά του άμαχου πληθυσμού και ο Kh-32 δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού με δύο πυραύλους τέτοιου τύπου οι Ρώσοι έπληξαν περιοχή στο εμπορικό κέντρο του Κρεμεντσούκ τον περασμένο Ιούνιο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 άνθρωποι.

Παρόλο που οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι επρόκειτο για τον πύραυλο τύπου Kh-22, εντούτοις το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε αργότερα ότι πρόκειται για τον Kh-32, ο οποίος είναι ουσιαστικά μια αναβαθμισμένη έκδοση του Kh-22 με μικρότερη πολεμική κεφαλή. Ενώ έχουν το ίδιο μέγεθος, διαστάσεις και εξωτερική κατασκευή (γι’αυτό αρκετοί μπερδεύτηκαν με την πυραυλική επίθεση στο Κρεμεντσούκ), ωστόσο ο Kh-32 ενσωματώνει εκσυγχρονισμένο σύστημα πρόωσης, προηγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και ραντάρ, είναι πιο ανθεκτικός σε συνθήκες ηλεκτρονικού πολέμου, αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα περίπου 5 Mach και έχει εμβέλεια περίπου 1.000 χιλιόμετρα.