Kh-55: Γιατί οι Ρώσοι χρησιμοποιούν «γυμνό» τον πύραυλο που κατασκευάστηκε για να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα χρησιμοποιούν αδρανείς πυραύλους cruise Kh-55 στη μαζική εκστρατεία πυραυλικής επίθεσης κατά των ουκρανικών υποδομών ζωτικής σημασίας, υπογραμμίζοντας περαιτέρω την εξάντληση του οπλοστασίου όπλων υψηλής ακρίβειας του ρωσικού στρατού, αναφέρει στο ημερήσιο ενημερωτικό σημείωμά του για τον πόλεμο στην Ουκρανία το Institute for the Study of War (Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου – ISW).

Όπως προσθέτει, πρόσφατα – στις 26 Νοεμβρίου – το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι η Ρωσία είναι πιθανό να αφαιρεί τις πυρηνικές κεφαλές από τους παλιούς πυραύλους Kh-55 και να εκτοξεύει τους πυραύλους χωρίς κεφαλές σε στόχους στην Ουκρανία.

Το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας υπονόησε πως οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να εκτοξεύουν τους αδρανείς πυραύλους ως «δόλωμα» για να εκτρέψουν την ουκρανική αεράμυνα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν προηγουμένως ότι από τα μέσα Οκτωβρίου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει εκτενώς την μη πυρηνική έκδοση του πυραυλικού συστήματος, το Kh-55, για να πραγματοποιήσουν χτυπήματα σε κρίσιμης σημασίας ουκρανική υποδομή.

Η πιθανή χρήση από τον ρωσικό στρατό ενός πιο στρατηγικού οπλικού συστήματος σε ρόλο «δολώματος» για την ουκρανική αεράμυνα επιβεβαιώνει προηγούμενη αναφορά του ISW ότι ο ρωσικός στρατός έχει εξαντλήσει σημαντικά το οπλοστάσιό του από πυραύλους υψηλής ακρίβειας, υπενθυμίζει το Ινστιτούτο.

Η χρήση πιο στρατηγικών οπλικών συστημάτων για την υποστήριξη της εκστρατείας φθοράς ή καταστροφής κατά των ουκρανικών υποδομών υποδηλώνει ότι ο ρωσικός στρατός είναι στοχοπροσηλωμένος στις επιθέσεις που πραγματοποιεί και εξακολουθεί να πιστεύει – λανθασμένα κατά το ISW – ότι μπορεί να δημιουργήσει στρατηγικά σημαντικά αποτελέσματα μέσω αυτών των επιθέσεων.

Πηγή: understandingwar.org