Khan: Η Ινδονησία γίνεται η πρώτη χώρα που παίρνει το τουρκικό πυραυλικό σύστημα

Η τουρκική εταιρεία κατασκευής πυραύλων Roketsan υπέγραψε συμβόλαιο με την Ινδονησία για την προμήθεια του πυραυλικού συστήματος Khan.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το τουρκικό πυραυλικό σύστημα Khan, μια εξαγωγική έκδοση του βαλλιστικού πυραυλικού συστήματος Bora, θα μπει στην υπηρεσίας άλλης δύναμης εκτός του τουρκικού στρατού.

«Σύντομα θα θέσουμε τα πρώτα μας προϊόντα στην υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας της Ινδονησίας χάρη στις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει», είπε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Roketsan, Μουράτ Κουρτουλούς. «Πρόκειται για ένα σημαντικό οπλικό σύστημα με βεληνεκές 280 χιλιομέτρων και υψηλή ακρίβεια στα βάθη του πεδίου μάχης. Ο ινδονησιακός στρατός θα είναι ο πρώτος ξένος χρήστης του συστήματος».

Ο Κουρτουλούς σημείωσε επίσης ότι η εταιρεία θα αναπτύξει ένα εξατομικευμένο σύστημα αεράμυνας για τον ινδονησιακό στρατό. «Η δεύτερη σύμβαση αφορά ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας. Το Υπουργείο Άμυνας της Ινδονησίας είχε διαφορετικές απαιτήσεις ως προς αυτό. Δημιουργήσαμε ένα νέο μοντέλο σε συνεργασία με τους διεθνείς επιχειρηματικούς μας εταίρους».

Η τουρκική εταιρεία αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις αξίες των συμβολαίων και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης.

Σύμφωνα με την Roketsan, ο πύραυλος Khan μπορεί να εκτοξευθεί από έναν εκτοξευτήρα πυραύλων πολλαπλών καννών σε ένα όχημα με κίνηση οκτώ τροχών. Ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη, μπορεί επίσης να εκτοξευτεί από άλλα τακτικά τροχοφόρα οχήματα.

Ο πύραυλος βεληνεκούς 280 χιλιομέτρων ζυγίζει περίπου 2.500 κιλά, ενώ η διαχείρισή του γίνεται μέσω αεροδυναμικού ελέγχου με σύστημα ηλεκτρομηχανικής ενεργοποίησης και υποστηρίζεται με GPS. Φημολογείται ότι το ναυτικό της Ινδονησίας ενδιαφέρεται για το αντιπλοϊκό πυραυλικό σύστημα της Τουρκίας, Atmaca, αν και η Roketsan δεν το έχει επιβεβαιώσει.

Πηγή: Defense News / Φωτογραφία Roketsan