NGAD: Η Κίνα «ετοιμάζει» μαχητικό έκτης γενιάς που μοιάζει με αυτό των ΗΠΑ [pics]

Το μελλοντικό stealth μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς της Κίνας μοιάζει να έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το αμερικανικό μαχητικό έκτης γενιάς Next Generation Air Dominance (NGAD). Σύμφωνα με εικόνες που έχουν αρχίσει να διαρρέουν όλο και περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το νέο κινεζικό μαχητικό έχει σχεδιαστεί χωρίς «ουρά», ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του NGAD.

Στις 31 Ιανουαρίου 2023, η Aviation Industry Corporation of China (AVIC) δημοσίευσε ένα βίντεο με τον σχεδιασμό του μελλοντικού μαχητικού. Τα δικινητήρια μαχητικά τζετ που απεικονίζονται είχαν φτερά σε σχήμα διαμαντιού χαμηλής ανακλαστικής απόδοσης και χωρίς ουρά, όπως το μαχητικό επίδειξης YF-23 Black Widow της Northrop-Grumman.

Ένα άλλο βίντεο που κοινοποιήθηκε από την AVIC στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo την περασμένη Τρίτη αποκαλύπτει ένα αεροσκάφος χωρίς ουρά, με stealth ικανότητες, να υποβάλλεται σε δοκιμές.

Στις 18 Ιανουαρίου, κυκλοφόρησε στο Weibo μια φωτογραφία ενός μαχητικού χωρίς ουρά σε μια οθόνη υπολογιστή, πιθανότατα στο China Aeronautical Radio Electronic Research Institute με έδρα τη Σαγκάη.

Σε γενικές γραμμές, η έκτη γενιά μαχητικών αεροσκαφών αναμένεται να δώσει ξανά έμφαση στην τεχνολογία stealth, όπως η πέμπτη γενιά, αλλά κατασκευασμένα για μεγαλύτερη εμβέλεια και ωφέλιμο φορτίο που αντικατοπτρίζει τη γεωγραφική πραγματικότητα μιας πιθανής σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι αναμενόμενες νέες δυνατότητες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, τις δυνατότητες ελέγχου drone και ακόμη πιο εκτεταμένη δικτύωση δεδομένων μεταξύ των αεροσκαφών, όπως το δίκτυο του F-35.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θέλει το μαχητικό 6ης γενιάς NGAD να έχει εκτεταμένο βεληνεκές που απαιτείται για να συνοδεύει τα βομβαρδιστικά της στον Ειρηνικό Ωκεανό, τα οποία λειτουργούν από βάσεις εκτός της εμβέλειας της πλειοψηφίας των ισχυρών βαλλιστικών πυραύλων της Κίνας. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι και οι δύο αεροπορικές δυνάμεις προφανώς επιδιώκουν παρόμοιες ιδέες μαχητικών έκτης γενιάς.

Πηγή: Popular Mechanics