Kinzhal: Οι απειλές του Πούτιν και η πραγματικότητα – Τι αναφέρει το Βρετανικό ΥΠΑΜ

Πριν από λίγες μέρες, στις 18 Οκτωβρίου 2023, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδινε εντολή να περιπολούν στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα μαχητικά αεροσκάφη MiG-31, οπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους Kinzhal.

«Με εντολή μου, οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις αρχίζουν περιπολίες στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα σε μόνιμη βάση, ενώ τα μαχητικά αεροσκάφη μας τύπου MiG-31 είναι οπλισμένα με τους πυραύλους Kinzhal, που έχουν εμβέλεια πάνω από 1.000 χιλιόμετρα και έχουν ταχύτητα έως και 9 Mach», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πούτιν (δείτε το σχετικό δημοσίευμα του OnAlert.gr εδώ).

Όπως επεσήμαναν οι υπηρεσίες πληροφοριών του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας στο ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο τους το Σάββατο, 21.10.2023, η αιτιολόγηση για τις περιπολίες των MiG-31 σχετιζόταν με την πρόσφατη αύξηση της παρουσίας των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο και με πρόθεση να βρίσκονται τα πλοία του Αμερικανικού Στόλου υπό κάποιου είδους απειλή, χρησιμοποιώντας ένα οπλικό σύστημα με θεωρητικό βεληνεκές έως και 2000 χλμ.

«Αυτή η ανακοίνωση είναι σύμφωνη με την τυπική ρωσική ρητορική που απευθύνεται στο εγχώριο ακροατήριό της, αποκαλώντας τη Δύση επιτιθέμενους, ενώ χαρακτηρίζει τη ρωσική δραστηριότητα ως απαραίτητη για την προστασία του κράτους» πρόσθετε το Βρετανικό ΥΠΑΜ.

Ωστόσο κατά τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες η αναφορά Πούτιν στους πυραύλους KINZHAL και τις δυνατότητές του, μάλλον έγιναν για να στείλουν εντός και εκτός Ρωσίας το μήνυμα  ότι η Ρωσία παραμένει σε θέση να παράγει και να χειρίζεται σύγχρονα όπλα, παρά τον συνεχιζόμενο για περισσότερες από 600 ημέρες πόλεμο στην Ουκρανία.

Κατά το Βρετανικό ΥΠΑΜ, ο πύραυλος KINZHAL παραμένει ουσιαστικά σε επιχειρησιακές δοκιμές, με τις επιδόσεις του στην Ουκρανία μέχρι σήμερα να είναι κακές. Χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι η Ουκρανία είχε ανακοινώσει πως οι συστοιχίες Patriot που της διέθεσαν οι ΗΠΑ αναχαίτισαν τέτοιους πυραύλους Kinzhal.

«Παραμένει πολύ ικανός στα χαρτιά, ικανός να πετάει με υπερηχητικές ταχύτητες και να αποφεύγει τα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας, αν και σχεδόν σίγουρα χρειάζεται σημαντική βελτίωση στον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία τον χρησιμοποιεί για να επιτύχει αυτές τις επιδόσεις», υποστηρίζουν οι Βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.