Kinzhal vs Patriot: Οι συνέπειες ενός δυνητικού πλήγματος – Τι είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN

Η σφοδρή ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο τα ξημερώματα της Τρίτης με υπερηχητικούς πυραύλους cruise μεγάλης εμβέλειας τύπου Kinzhal ενδέχεται να προκάλεσε ζημιά σε ένα αμερικανικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας τύπου Patriot, κάτι που παραδέχτηκε και Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αξιολογούν σε ποιο βαθμό το σύστημα Patriot υπέστη ζημιά», είπε ο αξιωματούχος και σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των ζημιών, τότε θα ληφθεί απόφαση αν πρέπει το πυραυλικό σύστημα να αποσυρθεί τελείως από το δίκτυο αεροπορικής άμυνας του Κιέβου ή απλά να τεθεί προσωρινά εκτός λειτουργίας προκειμένου να επισκευαστεί από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, που έχουν ήδη εκπαιδευτεί στην χρήση, συντήρηση και λειτουργία του.

Χθες, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι « ένας υπερηχητικός πύραυλος υψηλής ακρίβειας τύπου Kinzhal έπληξε ένα αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Patriot στην πόλη του Κιέβου», ενώ από την δική του μεριά οι Ουκρανοί ισχυρίστηκαν ότι αναχαιτίστηκαν όλοι οι εχθρικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οι συνέπειες ενός δυνητικού πλήγματος

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι είναι πιθανό το μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων να έπληξε ένα από τα διάφορα εξαρτήματα της πυροβολαρχίας Patriot, όπως τις γεννήτριες, τα ραντάρ, τον σταθμό ελέγχου, τις κεραίες, την πλατφόρμα εκτόξευσης ή τους πυραύλους που χρησιμοποιούνται για αναχαίτιση.

Ωστόσο, η εκτεταμένη ζημιά σε ένα ή περισσότερα από τα εξαρτήματα μπορεί να αναγκάσει την Ουκρανία να φέρει θέσει το σύστημα εκτός λειτουργίας και να το στείλουν στο εξωτερικό προκειμένου να πραγματοποιηθούν πιο εκτεταμένες επισκευές.

Η Ρωσία έχει βάλει στο στόχαστρό της τα συστήματα Patriot με υπερηχητικούς πυραύλους και στο παρελθόν, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN. Η Ουκρανία διαθέτει επί του παρόντος δύο πυροβολαρχίες Patriot, μια που έγινε δωρεά από τις ΗΠΑ και μια άλλη που παραδόθηκε από την Γερμανία και την Ολλανδία. Ακόμα δεν είναι σαφές ποιο από τα δύο συστήματα υπέστη δυνητική ζημιά, αλλά η απομάκρυνση ενός από τη λειτουργία, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί το Κίεβο εν μέσω των εντεινόμενων ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων.

Φωτογραφίες Reuters