Kizilelma: Το τουρκικό μη επανδρωμένο μαχητικό ολοκλήρωσε «με επιτυχία» δοκιμές τροχοδρόμησης [vid]

Το πρώτο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκίας, το Kizilelma, πέρασε με επιτυχία τις δοκιμές τροχοδρόμησης, σύμφωνα με την τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar.

Το Bayraktar Kizilelma «ήλθε ένα βήμα πιο κοντά στην πρώτη του πτήση» αφού οι πρώτες δοκιμαστικές διαδρομές του εγχώρια ανεπτυγμένου τζετ πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας χθες Κυριακή. Οι δοκιμές διευθύνθηκαν από τον επικεφαλής της Baykar, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, ο υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας και γαμπρός του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Κέντρο δοκιμών Akinci στη βορειοδυτική Τουρκία.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το Kizilelma, το οποίο προορίζεται να κάνει την πρώτη του πτήση το 2023, θα «φέρει την επανάσταση» στο πεδίο της μάχης με τις εξελιγμένες του ικανότητες προσγείωσης και απογείωσης σε πλοία με μικρούς διαδρόμους.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναπτύχθηκε για να επιχειρεί από το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αποστολές στο εξωτερικό, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Kizilelma θα είναι επίσης σε θέση να πετά με ωφέλιμο φορτίο έως 1.500 κιλά (3.300 λίβρες), εξοπλισμένο με πυρομαχικά τουρκικής κατασκευής και υψηλή επίγνωση της κατάστασης με το ραντάρ ενεργού ηλεκτρονικά σαρωμένης συστοιχίας (AESA), το οποίο επίσης αναπτύχθηκε εγχώρια.

«Το Kizilelma θα είναι επίσης αποτελεσματικό εναντίον εναέριων στόχων με τα εγχώρια κατασκευασμένα πυρομαχικά του αέρος-αέρος. Με αυτές τις δυνατότητες, θα αλλάξει την ισορροπία στο πεδίο της μάχης», ανέφερε επίσης η δήλωση, προσθέτοντας ότι η πρώτη πτήση του «αναμένεται στο εγγύς μέλλον».

Πηγή: Anadolu