Η Τουρκία μπαίνει με έμμεσο τρόπο στο πρόγραμμα ανάπτυξης του προηγμένου stealth μαχητικού αεροσκάφους έκτης γενιάς GCAP (Global Combat Air Programme), το οποίο αναπτύσσουν από κοινού Ιταλία, Βρετανία και Ιαπωνία.
H ιταλική αμυντική εταιρεία Leonardo και η τουρκική Baykar υπέγραψαν χθες Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) για την ίδρυση κοινοπραξίας που θα κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV). Η υπογραφή έγινε παρουσία του Ιταλού υπουργού Άμυνας Γκίντο Κροσέτο, ο οποίος δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας προορίζεται να γίνει ολοένα και πιο «κεντρική».
Η κοινοπραξία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα αξιοποιήσει τις κατασκευαστικές δυνατότητες και των δύο εταιρειών σε σχεδιασμό, ανάπτυξη, συντήρηση και παραγωγή drones. Η Leonardo θα επικεντρώνεται κυρίως στα ωφέλιμα φορτία και τα συστήματα αποστολής.
Baykar και Leonardo επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση drones στην ευρωπαϊκή αγορά.
Leonardo ile İnsansız Teknolojiler Alanında Ortaklık Anlaşması İmzaladık. 🇹🇷🇮🇹
İnsansız hava sistemlerinde küresel gücümüzü artırmak için Leonardo ile Ortak Girişim kuruyor, geleceğin havacılığına yön vermeye devam ediyoruz. ✈️
Firmato un accordo di partnership con Leonardo nel… pic.twitter.com/KkevqDzUZ2
— BAYKAR (@BaykarTech) March 6, 2025
Καθώς το GCAP «ψάχνει» ακόμα τον «loyal wingman» του, δηλαδή το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που θα το συνοδεύει στις επιχειρήσεις του, το μαχητικό – drone Kizilelma της Baykar είναι πλέον ένα από τα υποψήφια συστήματα, ή μπορεί να αποτελέσει μια βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχθεί ένα νέο UCAV. Η Leonardo είναι μία από τις τρεις εταιρείας που συμμετέχουν στην ανάπτυξη του μαχητικού 6ης γενιάς (μαζί με την βρετανική BAE Systems και την ιαπωνική Aircraft Industrial Enhancement (JAIEC).
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Leonardo, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, δήλωσε ότι το Akinci θα είναι το πρώτο UAV που θα αναπτυχθεί από την νέα κοινοπραξία.
«Ελπίζω ότι το ιταλικό αμυντικό σύστημα θα αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προέρχονται από την κοινοπραξία, αλλά το να βασιζόμαστε μόνο σε αυτήν την προοπτική και μόνο θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο», είπε ο Τσινγκολάνι.
«In un mondo che sta cambiando molto velocemente, il rapporto tra #Italia e #Turchia è destinato a divenire sempre più centrale. State anticipando, dal punto di vista industriale, il futuro scenario geopolitico. Anche per questo, esprimo grande soddisfazione per la firma… pic.twitter.com/lH1QTzhdhx
— Ministero Difesa (@MinisteroDifesa) March 6, 2025
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό η Baykar εξαγόρασε την ιταλική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Piaggio Aerospace.
Πηγή: Breaking Defense / Φωτογραφία αρχείου Reuters