«Κόλπο γκρόσο» από Πολωνία: Αγοράζει 250 υπερσύγχρονα τανκς Abrams SEPv3

«Ασταμάτητη» είναι η Πολωνία σε ό,τι αφορά την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών της δυνάμεων, καθώς σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Άμυνας της χώρας χθες Τετάρτη, ο πολωνικός στρατός θα αποκτήσει τα πιο προηγμένα αμερικανικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης, τα M1A2 Abrams έκδοσης SEPv3.

Λίγο καιρό μετά την συμφωνία αγοράς 24 τουρκικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων τύπου TB2 Bayraktar, που προκάλεσε ιδιαίτερες αντιδράσεις στα διεθνή αμυντικά μέσα ενημέρωσης, αυτή την φορά η Πολωνία προχωρά σε μια ακόμα στρατηγική κίνηση, με το εξοπλιστικό αυτό πρόγραμμα να στοχεύει στην ενίσχυση των τεθωρακισμένων δυνάμεών της.

Ο Γιάροσλαφ Κατζίνσκι, ο αρχηγός του Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης που αποτελεί μέλος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Πολωνίας, δήλωσε ότι: «Ο στρατός μας θα αποκτήσει μεγάλο αριθμό από τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης τύπου Abrams. Αν όλα πάνε καλά, οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν το επόμενο έτος».

Οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων – «Απειλή» η Ρωσία

Ενώπιον της 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας του πολωνικού Στρατού, ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι τα άρματα αυτά είναι υπερσύγχρονα, μπορούν να κάνουν ελιγμούς και να πολεμούν με μεγάλη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, ενώ η χώρα θα προμηθευτεί έναν ικανοποιητικό αριθμό τανκς, μεγαλύτερο από ότι απαιτείται για την δημιουργία μιας ακόμα ταξιαρχίας. Τέλος, υπογράμμισε πως: «Ακολουθούμε την αρχή ότι όποιος θέλει ειρήνη πρέπει να προετοιμαστεί για τον πόλεμο. Θέλουμε ειρήνη, αλλά σε περίπτωση απειλής, η άμυνα μας θα είναι ισχυρότερη».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλάστζακ δήλωσε ότι η αγορά των υπερσύγχρονων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης είναι μια «απάντηση» στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα του, όσον αφορά τη διεθνή ασφάλεια, ενώ αποτελεί παράλληλα καθήκον τους για να αποτρέψουν πιθανές επιθέσεις. Στη συνέχεια τόνισε ότι: «Όλοι γνωρίζουμε ποια χώρα προκαλεί και έχει επιθετική συμπεριφορά. Έτσι, αυτή είναι μια γρήγορη, αποφασιστική απάντηση σε αυτές τις απειλές» θέτοντας στο προσκήνιο την πρόσφατη ένταση στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία, «δείχνοντας» εμμέσως την επιθετικότητας της Ρωσίας ως την αφορμή αυτής της αγοράς των προηγμένων αρμάτων μάχης.

Η πιο προηγμένη έκδοση των αρμάτων μάχης

Η Πολωνία αναμένεται να αποκτήσει συνολικά 250 άρματα μάχης τύπου M1A2 ABRAMS SEPv3, με το συμβόλαιο να υπολογίζεται στα 5,09 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μέσα σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται η εκπαίδευση, τα logistics αλλά και επενδύσεις στην υποστήριξη των τεθωρακισμένων δυνάμεων. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ, η έκδοση SEPv3 του M1 Abrams θεωρείται το πλέον τεχνολογικά προηγμένο ψηφιακό άρμα μάχης στον κόσμο, με αναβαθμισμένη προστασία και θωράκιση πυροπροστασία, ευελιξία και ευκινησία,  κινητικότητα.

Ως προς την αναβαθμισμένη έκδοση του άρματος μάχης, το M1A2 SEPv3 θα είναι εξοπλισμένο με τα προηγμένα συστήματα ενεργούς προστασίας «Trophy APS» που είναι ικανά να αντιμετωπίζουν τις εχθρικές απειλές, όπως ρουκέτες και κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα.Επίσης, έχει 9,7 μέτρα, πλάτος 3,7 μέτρα και ύψος 2,4 μέτρα, ενώ επανδρώνεται από πλήρωμα τεσσάρων ατόμων, με τον προϋπολογισμό για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αρμάτων μάχης M1 Abrams σε 714 εκατομμύρια δολάρια.

Με πληροφορίες από: Reuters / Polandin | Φωτογραφία U.S Army