«Κουράζουν» οι Τούρκοι με τα Su-35: Ένα χρόνο μετά μιλούν ακόμα για αγορά ρωσικών μαχητικών

Σε μια δήλωση, «βγαλμένη από το 2021» προχώρησε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας το περασμένο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, λέγοντας πως η Τουρκία έχει εναλλακτικές λύσεις, όπως τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-35 σε περίπτωση που αποτύχουν πλήρως οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την προμήθεια των νέων μαχητικών τύπου F-16.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μια ημέρα μετά το «ξέσπασμα» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την υπόθεση των αμερικανικών μαχητικών: «Δεν θα κάνουμε τέτοια σχετικά με τα F-16. Δεν είναι αποδεκτό να επιβάλλουμε περιορισμούς όπως «χρησιμοποιήστε το έτσι, χρησιμοποιήστε το αλλιώς». Γιατί να αγοράσουμε ένα προϊόν που δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε; Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια λόμπι εδώ, ειδικά μετά την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, που προσπαθούν να αποτρέψουν τη συμφωνία. Αλλά είναι επίσης γεγονός ότι υπάρχουν λόμπι που υποστηρίζουν να δοθούν στην Τουρκία αυτή τη στιγμή».

Επαναλαμβάνονται οι Τούρκοι

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι σαφές ότι η Άγκυρα προσπαθεί ακόμα να χρησιμοποιήσει την δυνητική αγορά των ρωσικών μαχητικών Su-35 ως ενός είδους «διαπραγματευτικό εργαλείο» για να πιέσει την Ουάσινγκτον να αποδεχτεί το αίτημα προμήθειας 40 μαχητικών F-17 Block 70 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού. Ωστόσο αυτό το «ανατολίτικο παζάρι» δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, αφού ο Ντεμίρ είχε δηλώσει ακριβώς το ίδιο πράγμα πριν από ένα χρόνο και πιο συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2021 και έκτοτε δεν έχει γίνει καμία θετική και ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Άγκυρας – Ουάσινγκτον, το αντίθετο μάλιστα.

Κι ενώ οι δηλώσεις του επικεφαλής της SSB να έγιναν «είδηση» σε αρκετά μέσα ενημέρωσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, εντούτοις η πρόταση για αγορά των Su-35» δεν είναι ούτε καινούρια και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει θετικά αποδεκτή από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Όπως είχαν εξηγήσει στρατιωτικοί αναλυτές στο Breaking Defense, «το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, καθώς και η υπηρεσία κρατικών προμηθειών, έχουν συντάξει τεχνικές εκθέσεις για την ανάλυση των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, οι οποίες τα χαρακτηρίζουν ως «τεχνικά ανεπαρκή και εξαιρετικά δαπανηρά» λόγω της ανάγκης της Άγκυρας για προσαρμογή στα ρωσικά συστήματα».

Φωτογραφία αρχείου Reuters