L-SAM: Η Ν.Κορέα δοκίμασε επιτυχώς την «απάντηση» στους βαλλιστικούς πυραύλους του Κιμ Γιόνγκ Ουν [vid]

Η Νότια Κορέα πραγματοποίησε επιτυχημένη δοκιμή του εγχώρια κατασκευασμένου πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας μεγάλης εμβέλειας (L-SAM) νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς εντείνει τις προσπάθειες της για να ενισχύσει τα μέσα αποτροπής των εξελισσόμενων απειλών από τη Βόρεια Κορέα, όπως βαλλιστικοί πύραυλοι.

Την περασμένη Τρίτη, έγιναν γνωστές οι πρώτες πληροφορίες αναφορικά με την πορεία του προγράμματος ανάπτυξης του πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας (L-SAM) και την δοκιμή αναχαίτισης εναέριων απειλών που διεξήχθη στο χώρο δοκιμών Anheung, που βρίσκεται 109 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σεούλ, ενώ πλάνα με ημερομηνία 30 Μαΐου 2023 δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Το L-SAM είναι ουσιαστικά μια δομή τριών υποσυστημάτων και έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει και να εξουδετερώνει εχθρικούς βαλλιστικούς πυραύλους σε υψόμετρο 50 έως και 60 χιλιομέτρων. Αναμένεται να ενταχθεί στην πολυεπίπεδη αντιπυραυλική «ασπίδα» της Νότιας Κορέας, γνωστή και ως «Korea Air and Missile Defense» σε συνδυασμό με τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας Patriot PAC-3 και Cheongung-II.

Σημειώνεται επίσης ότι από το Νοέμβριο του 2022 έχουν διεξαχθεί τέσσερις δοκιμές του νέου πυραυλικού συστήματος αεράμυνας εκ των οποίων οι τρεις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Η Νότια Κορέα επιδιώκει να ολοκληρώσει την ανάπτυξη του L-SAM το 2024 ώστε να ξεκινήσει η φάση μαζικής παραγωγής το 2024 και τελικά να ενταχθεί σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία και υπηρεσία στα τέλη της δεκαετίας.

Φωτογραφία αρχείου Reuters