LCS…αντίο: Το U.S Navy «ξεφορτώνεται» και πουλάει έξι καινούργια πολεμικά πλοία

LCS

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σχεδιάζει να διαθέσει προς πώληση έξι πολεμικά πλοία παράκτιων επιχειρήσεων, γνωστά και ως «Littoral Combat Ships», εκ των οποίων δύο LCS κλάσης Independence και τέσσερις LCS κλάσης Freedom, μέσω του προγράμματος Foreign Military Sales (FMS) μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα με το έγγραφο του U.S Navy, στο οποίο αναφερθήκαμε πρόσφατα, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό σκοπεύει να θέσει εκτός υπηρεσίας τις συγκεκριμένες μονάδες επιφανείας, προκειμένου να πωληθούν σε τρίτα συμμαχικά κράτη μέσω των Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων.

Επί του παρόντος. το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει σε ενεργή υπηρεσία 13 LCS κλάσης Independence, ενώ άλλες τέσσερις βρίσκονται υπό κατασκευή και πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία. Από την άλλη, διαθέτει 10 LCS κλάσης Freedom, ενώ άλλες πέντε προετοιμάζονται να τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία προετοιμασμένα να τεθούν σε υπηρεσία.

USS Jackson

Μέχρι στιγμής, δύο LCS κλάσης Independence και μια LCS κλάσης Freedom έχουν παροπλιστεί και σύμφωνα με το πρόγραμμα του U.S Navy για το οικονομικό έτος του 2024, το USS Jackson και το USS Montgomery κλάσης Independence θα τεθούν προς πώληση μέσω FMS, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση αφού τέθηκαν σε λειτουργία το 2015 και το 2016 αντίστοιχα.

Το πλάνο πώλησης των καινούργιων πλοίων

Στη συνέχεια, για το οικονομικό έτος 2025 προβλέπεται ότι τα πλοία USS Wichita, USS Billings, USS Indianapolis και USS St. Louis κλάσης Freedom, θα βρεθούν εκτός U.S Navy και τεθούν στο πρόγραμμα των FMS προκειμένου να πωληθούν σε κάποια συμμαχική δύναμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρία πρώτα πλοία τέθηκαν σε λειτουργία μόλις…το 2019 και το USS St. Louis το 2020!

USS Billings και USS Wichita

Όπως είναι αναμενόμενο, το «επιχειρησιακό κενό» που θα δημιουργηθεί στις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις από την απόσυρση και μετέπειτα πώληση των συγκεκριμένων πλοίων LCS θα καλυφθεί από τις προηγμένες φρεγάτες κλάσης Constellation, που θα εκτελούν αποτελεσματικά τις αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου σε συνδυασμό με 15 LCS κλάσης Independence που θα εκτελούν αποστολές εξουδετέρωσης ναρκών –  αντιμέτρων και 6 LCS κλάσης Freedom που θα εκτελούν αποστολές απέναντι σε εχθρικές μονάδες επιφανείας.