LCS: Εξοπλίζονται με πυραύλους Hellfire – Απίστευτο περιστατικό με το USS Little Rock

Τα πλοία LCS του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έχουν στρέψει τα βλέμματα των αναλυτών και του αμερικανικού αμυντικού Τύπου πάνω τους για ακόμα μια φορά, αφενός λόγω της δήλωσης ανώτερου αξιωματικού του U.S Navy για τον εξοπλισμό των Littoral Combat Ships, αφετέρου διότι ένα πλοίο, το USS Little Rock, «έμεινε» στη θάλασσα κατά την διάρκεια δοκιμών του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το διεθνές και έγκριτο National Interest, τα πολεμικά πλοία τύπου LCS θα χρησιμοποιούν σύντομα πυραυλικά συστήματα, τα οποία θα μπορούν να εκτοξεύουν βλήματα Hellfire, ως μέρος του «Surface Warfare Mission Package» προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις μονάδες επιφανείας να πλήττουν εχθρικούς στόχους στην ξηρά.

Το πυραυλικό σύστημα, που θα εκτοξεύει τους Hellfire ονομάζεται «Surface-to-Surface Mission Module  – SSMM», είναι ήδη εγκατεστημένο στα πλοία τύπου LCS και αρχικά κρίθηκε ως απαραίτητο όπλο για την αντιμετώπιση απειλών όπως drones, αεροσκάφη και ελικόπτερα κατά την διάρκεια εμπλοκής του πλοίου με εχθρικές δυνάμεις στη θάλασσα.

Ωστόσο, το αμερικανικό Πεντάγωνο και οι αρμόδιοι του U.S Navy θεώρησαν ότι θα πρέπει να επεκταθούν οι επιθετικές ικανότητες των LCS και έτσι το νέο προσαρμοσμένο πυραυλικό σύστημα θα είναι σε θέση να εκτοξεύει βλήματα τύπου Hellfire, για την καταστροφή εχθρικών στόχων σε παράκτιες περιοχές και όχι μόνο.

Η «κακή είδηση» 

Αυτή ήταν η «καλή είδηση» της βδομάδας για τα διαβόητα Littoral Combat Ships, όμως δεν είναι η μόνη είδηση, αφού ένα νέο απρόσμενο περιστατικό έλαβε χώρα στις 22 Ιανουαρίου, με πρωταγωνιστή το USS Little Rock, το οποίο έχασε την ισχύ του, κατά την διάρκεια δοκιμών του.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το πλοίο τύπου LCS κλάσσης Freedom, «βγήκε στις θάλασσες» μετά από μια περίοδο συντήρησης διάρκειας 19 μηνών και στις 21 Ιανουαρίου αναχώρησε από το Ναύσταθμο του Mayport.

Το USS Little Rock

Όμως μετά από μια ημέρα πλεύσης, εντοπίστηκαν αρκετές μηχανικές δυσλειτουργίες, ενώ ακόμα «έπεσε το ρεύμα» για κάποιες ώρες, με αποτέλεσμα το USS Little Rock να επιστρέψει πίσω στο Ναύσταθμο.

Οι φορείς του U.S Navy δήλωσαν ότι διενεργείται ήδη έρευνα για να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια και οι συνθήκες, υπό τις οποίες έλαβε χώρα το απρόσμενο ατύχημα, ενώ ξεκαθάρισαν ότι αυτό δεν σχετίζεται με τα προβλήματα στο σύστημα πρόωσης που είχαν θέσει «εκτός» το πρόγραμμα ανάπτυξης των πολεμικών πλοίων και είχαν προκαλέσει τεράστιο πονοκέφαλο στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Ωστόσο, το USS Little Rock ήταν ένα από τα πολεμικά πλοία που είχαν εμφανίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.