LCS: Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παροπλίζει το USS Sioux City μετά από πέντε χρόνια υπηρεσίας

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παροπλίζει το παράκτιο πολεμικό πλοίο (Littoral Combat Ship – LCS) USS Sioux City (LCS 11) της κλάσης Freedom, μετά από λιγότερο από πέντε χρόνια υπηρεσίας.

Το πλοίο τέθηκε επίσημα σε υπηρεσία τον Νοέμβριο του 2018, ενώ κατασκευάστηκε από την Fincantieri Marinette Marine στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ.

Είχε μία από τις συντομότερες περιόδους ενεργού υπηρεσίας του Αμερικανικού Ναυτικού μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω «ελαττωμάτων σχεδιασμού» στην κατηγορία του πλοίου. Όλα τα πλοία της κατηγορίας έχουν παροπλιστεί εντός λίγων ετών από την έναρξη της υπηρεσίας τους.

Το 2022, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε τα σχέδιά του να αποσύρει και τα εννέα πλοία στην παραλλαγή LCS της κλάσης Freedom μέχρι το 2024, πολύ πριν από το προγραμματισμένο τέλος της υπηρεσίας.

Τα δύο κύρια ζητήματα που αντιμετώπισαν τα LCS ήταν τα προβλήματα με τον συνδυασμό των εξοπλισμών, τη δυσκολία των πλοίων στο να φτάσουν στη μέγιστη ταχύτητα και οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη πακέτου αποστολής που θα τους επέτρεπε να διεξάγουν αποστολές εξουδετέρωσης ναρκών, επιχειρήσεις επιφανειακού πολέμου ή ανθυποβρυχιακές αποστολές.

Τον Απρίλιο, το ναυτικό καθέλκυσε το μελλοντικό USS Cleveland – το τελευταίο πλοίο κλάσης Freedom – ολοκληρώνοντας την κατασκευή της σειράς LCS.

Με πληροφορίες από: The Defense Post