Leopard 2: Η Νορβηγία εξετάζει σοβαρά την αποστολή τους στην Ουκρανία – Αντιδράει η Μόσχα

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στην Ουκρανία μερικά από τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 που διαθέτει, ανέφεραν αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ οι εφημερίδες του Όσλο Aftenposten και Dagens Naerignsliv.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για την αποστολή αυτών των βαρέων αρμάτων μάχης, σύμφωνα και με τις δύο εφημερίδες, οι οποίες επικαλούνται πηγές που δεν κατονομάζουν. Η Νορβηγία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία, μπορεί να συνεισφέρει είτε τέσσερα είτε οκτώ από τα 36 άρματα μάχης Leopard 2 που διαθέτει, σύμφωνα με την Dagens Naerignsliv.

Αντίδραση από την Μόσχα

Η πιθανή παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους στον στρατό της Ουκρανίας θα αποτελούσε «ακόμη μια κατάφωρη πρόκληση» σε βάρος της Ρωσίας, έκρινε σήμερα ο Ανατόλι Αντόνοφ, ο ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον. «Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον έχει βαλθεί να μας καταφέρει στρατηγική ήττα», ανέφερε ο κ. Αντόνοφ, σύμφωνα με ανάρτηση της πρεσβείας στην πλατφόρμα Telegram.

«Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να προμηθεύσουν άρματα μάχης, το να δικαιολογήσουν το βήμα αυτό με επιχειρήματα περί ‘αμυντικών όπλων’ δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Θα πρόκειται για ακόμη μια κατάφωρη πρόκληση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει, πιθανόν ήδη σήμερα, πως θα αρχίσει διαδικασίες για να εφοδιάσει με βαριά άρματα μάχης τον ουκρανικό στρατό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ