Leopard 2: Μετά τις ΗΠΑ και η Γερμανία αλλάζει γνώμη για τα άρματα μάχης στην Ουκρανία – Αύριο οι ανακοινώσεις Σολτς

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αποφάσισε να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, επιτρέποντας παράλληλα σε άλλες χώρες (όπως π.χ. η Πολωνία) να κάνουν το ίδιο, μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόφαση αφορά την παράδοση τουλάχιστον μιας ίλης αρμάτων μάχης Leopard 2 A6. Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι και άλλοι σύμμαχοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα χνάρια της Γερμανίας και να ενισχύσουν με άρματα μάχης τον ουκρανικό στρατό.

Νωρίτερα σήμερα, η Wall Street Journal δημοσίευσε άρθρο, στο οποίο αναφέρει ότι και η κυβέρνηση Μπάιντεν άλλαξε γνώμη για την προμήθεια αρμάτων μάχης στην Ουκρανία και ετοιμάζεται να στείλει τα M1 Abrams.

Παράλληλα, το Bloomberg υποστηρίζει ότι άυριο, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, ο Γερμανός καγκελάριος αναμένεται να δώσει την έγκριση στην Πολωνία και άλλες συμαχικές χώρες να στείλουν τα δικά τους άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής στις ουκρανικές δυνάμεις.

Η γερμανική νομοθεσία απαιτεί έγκριση για την επανεξαγωγή του στρατιωτικού της εξοπλισμού, που σημαίνει ότι τα εκατοντάδες τανκς Leopard που βρίσκονται σε στρατούς της Ευρώπης μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία μόνο με τη συγκατάθεση του Βερολίνου.

Η Πολωνία ζήτησε επίσημα σήμερα εξουσιοδότηση, αυξάνοντας την πίεση στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς με την γερμανική κυβέρνηση να λέει ότι θα απαντήσει άμεσα. Ο νέος υπουργός Άμυνας του Βερολίνου, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε ότι η απόφαση για την προμήθεια των Leopard και την έγκριση της επανεξαγωγής τους θα μπορούσε να ληφθεί τις επόμενες ημέρες.

«Δεν οφελεί σε τίποτα η πίεση στην Γερμανία», δηλώνει η Μπέρμποκ

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε σήμερα για ενότητα μεταξύ των δυτικών συμμάχων εν μέσω της συζήτησης για τις παραδόσεις γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

«Διεξάγουμε έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και όχι μεταξύ μας», τόνισε η Μπέρμποκ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Παραδέχτηκε ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα, λέγοντας: «Ναι, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία. Ναι, πρέπει να κάνουμε περισσότερα και στα άρματα μάχης», αλλά σημείωσε ότι η ενότητα μεταξύ των συμμάχων εξακολουθεί να είναι το πιο «κρίσιμο μέρος» της υποστήριξης της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.

Προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αντεγκλήσεις και αλληλοκατηγορίες σχετικά με το αν το Βερολίνο θα επιτρέψει ή όχι την παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard 2, τα οποία το Κίεβο υποστηρίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ανακατάληψη εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία. Οι εσωτερικές διαφωνίες σημαίνουν ότι ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει, συμπλήρωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Der Spiegel / Bloomberg