Leopard 2A4: «Έπεσαν οι υπογραφές» για την παράδοση των γερμανικών αρμάτων μάχης στη Σλοβακία

Στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής εξοπλισμού «Ringtausch» της γερμανικής κυβέρνησης, η Rheinmetall θα προμηθεύσει σύντομα τη Σλοβακία με άρματα μάχης τύπου Leopard 2A4.

Με τη σειρά του, ο σλοβακικός στρατός θα μεταφέρει 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1 στην Ουκρανία. Η συμφωνία υπογράφηκε στις 15 Νοεμβρίου 2022 στις Βρυξέλλες από αξιωματούχους της Σλοβακίας, της Γερμανίας και της κατασκευάστριας εταιρείας, με έδρα την Γερμανία, Rheinmetall.

Οι σλοβακικές ένοπλες δυνάμεις θα παραλάβουν 15 κύρια άρματα μάχης Leopard 2A4, ενώ η παραγγελία περιλαμβάνει πυρομαχικά καθώς και πακέτο υπηρεσιών που περιλαμβάνει εκπαίδευση και ανταλλακτικά. Το πρώτο όχημα πρόκειται να αποσταλεί τον Δεκέμβριο του 2022, με την παράδοση να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

Οι εργασίες για τα νέα τεθωρακισμένα οχήματα έχουν ήδη ξεκινήσει. Τα άρματα που θα διατεθούν άμεσα είναι ανανεωμένα Leopard 2A4 MBT που παλαιότερα βρίσκονταν στα αποθέματα άλλων κρατών.

Το «Ringtausch» είναι μια διαδικασία που αναπτύχθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους συμμάχους της Γερμανίας για να υποστηρίξει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ παρέχουν στην Ουκρανία βαρύ εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής σε αντάλλαγμα για άμεσα διαθέσιμα δυτικά στρατιωτικά συστήματα.

Στο πλαίσιο αυτής της «κυκλικής ανταλλαγής», η Ελλάδα παρέδωσε στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου BMP-1, ενώ πήρε σε αντάλλαγμα τα γερμανικά TOMA Marder 1Α3.

Με πληροφορίες από: Rheinmetall