Leopard 2A4: Η Τσεχία θα πάρει «δώρο» 15 άρματα μάχης από την Γερμανία – Θέλει να αγοράσει ακόμη 15

Η Τσεχία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γερμανία για να πάρει δωρεάν 15 άρματα μάχης Leopard 2A4 ως αντάλλαγμα στην στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και πιθανώς να αγοράσει άλλα 15 από τη γερμανική αμυντική βιομηχανία, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το τσεχικό υπουργείο Άμυνας.

Οι Τσέχοι έχουν ήδη παραλάβει 15 άρματα μάχης Leopard 2A4 από τη Γερμανία, ενώ όπως έχει γράψει και το OnAlert.gr, σχεδιάζουν να παραγγείλουν δεκάδες άρματα στην πιο σύγχρονη έκδοση 2A8, που θα παραδοθούν τα επόμενα χρόνια.

Στην ανακοίνωση του το υπουργείο αναφέρει ότι τα επιπλέον 15 τανκς που θα αγοραστούν θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα βοηθήσουν στη βελτίωση των δυνατοτήτων της χώρας, εν μέσω προσπαθειών να εκσυγχρονιστούν οι εξοπλισμοί και να αντικατασταθούν τα όπλα σοβιετικής εποχής, τα οποία στην πλειοψηφία τους παραδίδονται στην Ουκρανία.

«Εάν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν επιτυχώς, η Τσεχική Δημοκρατία θα έχει 42 κύρια άρματα μάχης Leopard 2A4».

«Μετά το 2030, ο τσεχικός στρατός μπορεί να έχει πάνω από 100 άρματα μάχης Leopard δύο τύπων σε ενεργή υπηρεσία και εφεδρεία», πρόσθεσε το υπουργείο, αναφερόμενο στις εκδόσεις 2Α4 και 2Α8.

Εκτός από τα 15 Leopard 2A4 που διαθέτει ήδη, ο τσεχικός στρατός εξακολουθεί να χρησιμοποιεί 30 εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης T-72 M4CZ της σοβιετικής εποχής και μερικά μη εκσυγχρονισμένα T-72, αλλά τα περισσότερα από αυτά έχουν δωριστεί στην Ουκρανία.

Η Τσεχική Δημοκρατία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε βαρύ εξοπλισμό στην Ουκρανία το 2022 και μέχρι στιγμής έχει παράσχει 62 άρματα μάχης T-72, καθώς και 131 οχήματα μάχης πεζικού, 16 συστήματα αεράμυνας και έξι ελικόπτερα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Τσεχίας σχεδιάζει να αγοράσει 246 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού CV90 MkIV, από τη σουηδική μονάδα της BAE Systems.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters