Leopard 2A8: Γιατί η Νορβηγία ακυρώνει την option για επιπλέον τεθωρακισμένα άρματα μάχης

Η Νορβηγία δεν θα προχωρήσει στην άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (option) που προβλέπει την προμήθεια επιπλέον 18 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A8, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού, Υποστράτηγος Λαρς Λέρβικ, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Breaking Defense.

Ο Νορβηγός Α/ΓΕΣ είπε χαρακτηριστικά ότι η αρχική παραγγελία συνολικά 54 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A8 είναι αρκετή για να δημιουργηθεί μια πλήρης μηχανοποιημένη ταξιαρχία που θα καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες των νορβηγικών τεθωρακισμένων δυνάμεων και ως εκ τούτου οι δαπάνες για την option προμήθειας ακόμα 18 τέτοιων αρμάτων μάχης θα διατεθούν για την απόκτηση σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η μη άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης δεν θα επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα των νορβηγικών Ενόπλων Δυνάμεων να πληροί τις απαιτήσεις και τα κριτήρια που έχει θέσει το NATO στα κράτη – μέλη του. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η κατάργηση του σχεδίου δεν θα επηρεάσει την ικανότητα του Όσλο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ.

Επιπρόσθετα, η Νορβηγία έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αγορά νέων συστημάτων πυροβολικού, λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα του πολέμου στην Ουκρανία, με τα νοτιοκορεατικά πυροβόλα τύπου K9 και τα τεθωρακισμένα οχήματα εφοδιασμού πυρομαχικών τύπου K10 να έχουν μπει «στο στόχαστρο» των Νορβηγών. Υπενθυμίζεται ότι τα νορβηγικά Leopard 2A8 NOR θα παραδοθούν μεταξύ 2026 και 2031 και η σύμβαση είναι εντός του προϋπολογισμού των 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ορίστηκε από το κοινοβούλιο της Νορβηγίας.

Φωτογραφία αρχείου Krauss-Maffei Wegmann