Leopard 2A8: Η Τσεχία θέλει να αγοράσει άρματα μάχης από κοινού με την Γερμανία – Προχωράνε οι συνομιλίες για τα F-35 και τα C-390

Η υπουργός Άμυνας της Τσεχίας Τζάνα Τσερνόχοβα ανακοίνωσε ότι η χώρα της προχωρά τις διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία για την από κοινού απόκτηση αρμάτων μάχης Leopard 2A8 και επίσης πλησιάζει στην ολοκλήρωση των συνομιλιών για την αγορά μεταγωγικών αεροσκαφών C-390 Millenium και μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II.

Η συνεργασία με το Βερολίνο για την αγορά νέων αρμάτων μάχης θα εξασφαλίσει «καλύτερες συνθήκες από τον κατασκευαστή, ειδικά όσον αφορά την τιμή και τον χρόνο παράδοσης», είπε η υπουργός σε συνέντευξή της στην τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα CZDefence.cz .

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και αναμένουμε ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους», είπε η Τσερνόχοβα.

Το 2022, η Τσεχική Δημοκρατία δώρισε τα σοβιετικά άρματα μάχης T-72 στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ringtausch», όπου με τη σειρά του το Βερολίνο έδωσε μια παρτίδα Leopard 2A4 στην Πράγα για να επιτρέψει στον τσεχικό στρατό να διατηρήσει τις μαχητικές του ικανότητες.

Τον περασμένο Ιούλιο, το τσεχικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε δήλωση ότι η Πράγα σκέφτεται να αγοράσει «έως και 77 άρματα μάχης Leopard 2A8».

Συζητώντας τις προτεραιότητες της χώρας για το επόμενο έτος, η Τσερνόχοβα είπε ότι το υπουργείο σχεδιάζει να υπογράψει συμφωνία για την αγορά δύο αεροσκαφών C-390 Millenium από την Embraer το 2024, αφού οι συνομιλίες ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος.

Επιπλέον, η σύμβαση για την αγορά 24 μαχητικών F-35 για την τσεχική Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να συναφθεί «σε λίγες εβδομάδες», σύμφωνα με την υπουργό.

Με πληροφορίες από: Defense News / Φωτογραφία αρχείου