Η Τσεχία επιθυμεί να εκσυγχρονίσει τις τεθωρακισμένες δυνάμεις της και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η προμήθεια 44 προηγμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A8 από την Γερμανία, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Υπουργός Άμυνας, Γιάνα Τσερνοχόβα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε η ίδια, η Τσεχία – που είναι μέλος του NATO – θα υπογράψει συμφωνία – πλαίσιο με την Γερμανία, βάσει της οποίας θα αποκτήσει σε πρώτη φάση 44 νέα τεθωρακισμένα άρματα μάχης για 1,63 δισεκατομμύρια δολάρια που θα παραδοθούν από το 2028 έως το 2031, ενώ θα έχει και δικαίωμα προαίρεσης (option) ώστε να αγοράσει 14 ακόμα Leopard 2A8 σε δεύτερη φάση.
Η Τσεχία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την Γερμανία για την προμήθεια έως και 19 Leopard 2A8 εξειδικευμένης διαμόρφωσης μέσω ξεχωριστής συμφωνίας, με αποτέλεσμα να έχει την δυνατότητα να αποκτήσει συνολικά 77 υπερσύγχρονα άρματα μάχης.
Την ίδια στιγμή, η Πράγα «τρέχει» διάφορα προγράμματα αναβάθμισης των στρατιωτικών της δυνάμεων με δυτικής κατασκευής στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως ελικόπτερα, οχήματα μάχης, ραντάρ, πυραυλικά συστήματα ακόμα και stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35, με αφορμή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Πηγή: Reuters
