Leopard 2A8: Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες ενδιαφέρονται για τη νεότερη έκδοση του γερμανικού άρματος μάχης

Η Λιθουανία, η Σουηδία, η Τσεχία και η Ολλανδία ενδιαφέρονται για την πιο πρόσφατη έκδοση του γερμανικού άρματος μάχης, Leopard 2A8, αποκαλύπτει η γερμανική αμυντική ιστοσελίδα Hartpunkt, επικαλούμενη τον Γερμανό υφυπουργό Άμυνας, Siemtje Moller.

Το Βερολίνο θέλει να πουλήσει το άρμα μάχης ως μέρος μιας συμφωνίας που υπέγραψε ο γερμανικός στρατός (Bundeswehr) με την κατασκευάστρια εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann τον Μάιο.

Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια 123 Leopard 2A8, εκ των οποίων τα 18 έχουν ήδη παραγγελθεί από τη Γερμανία για να αντικαταστήσουν 14 Leopard 2A6 που έστειλε η χώρα στην Ουκρανία. Ο αριθμός των αρμάτων μάχης στη συμφωνία θα μπορούσε να αυξηθεί, καθώς ο σημερινός αριθμός είναι απίθανο να είναι αρκετός για τις απαιτήσεις των χωρών, προσθέτει η Hartpunkt.

Η τσεχική κυβέρνηση εξουσιοδότησε τον υπουργό Άμυνας της να διαπραγματευτεί την προμήθεια 70 αρμάτων στην έκδοση A8 από τη Γερμανία.

Η Λιθουανία επέλεξε επίσης το τανκ αντί του αμερικανικού Abrams και του νοτιοκορεατικού Black Panther για τις ένοπλες δυνάμεις της. Το Βίλνιους θέλει να αγοράσει 50 Leopard 2A8, σύμφωνα με τη Hartpunkt, ενώ οι απαιτήσεις της Σουηδίας και της Ολλανδίας δεν είναι ακόμα γνωστές.

Η τελευταία έκδοση του γερμανικού τεθωρακισμένου αναμένεται να ξεκινήσει να κυκλοφορεί μέχρι το 2025, αντικαθιστώντας το 2A7+. Θα διαθέτει πρόσθετη προστασία θωράκισης, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ενεργητικής προστασίας Trophy και προστασίας από πυρομαχικά διασποράς. Θα διατηρήσει το πυροβόλο των 120 mm με πιθανή επέκταση εμβέλειας πυρομαχικών και αναβαθμισμένο σύστημα ελέγχου πυρός.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου Krauss-Maffei Wegmann