Leopard: Η Ισπανία στέλνει 10 άρματα μάχης στην Ουκρανία – Θα αναβαθμιστούν με χρηματοδότηση της ΕΕ

Η ισπανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να δωρίσει στην Ουκρανία 10 άρματα μάχης Leopard 2A4 και 20 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113, τα οποία αποτελούν μέρος του αποθέματος του ισπανικού στρατού.

Σύμφωνα με τον ισπανικό ιστότοπο InfoDifensa, η επιχείρηση μεταφοράς στο Κίεβο αυτού του εξοπλισμού σχεδιάστηκε σε «τρίγωνο». Αφού τα Leopard 2A4 και M113 γίνουν ιδιοκτησία της Ουκρανίας, η κυβέρνηση Ζελένσκι θα χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό τους σε ισπανικό έδαφος με χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τελική φάση θα είναι η μεταφορά στο θέατρο των επιχειρήσεων.

Μια ομάδα Ουκρανών ειδικών ταξίδεψε στην Ισπανία τις τελευταίες δύο εβδομάδες για να παρακολουθήσει την κατάσταση του υλικού και θα είναι υπεύθυνη για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων. Σύμφωνα με ισπανικές πηγές, τα οπλικά συστήματα που θα μεταφερθούν στην Ουκρανία είναι αχρησιμοποίητα, αποθηκευμένα και ανενεργά.

Η Ουκρανία είναι δυσαρεστημένη με τη βοήθεια της Ισπανίας

Η Ισπανία διατηρεί συνολικά 53 μοντέλα αρμάτων μάχης Leopard 2A4 στη στρατιωτική της βάση Casetas, κοντά στη Σαραγόσα.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Ισπανία, Igor Zovkva, ζήτησε – ιδιωτικά και δημόσια – μεγαλύτερη ισπανική συμμετοχή στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας και ως εκ τούτου, το Υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε πρόσφατα μια μελέτη για το τι μπορεί να συνεισφέρει. Άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη προσφέρει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις άρματα μάχης ή βαριά τεθωρακισμένα οχήματα.

Η ουκρανική διπλωματική αποστολή στην Ισπανία ενημέρωσε το υπουργείο για το ενδιαφέρον της για τα άρματα μάχης που είχε σε απόθεμα ο ισπανικός στρατός, που χαρακτηρίστηκαν ως εγκαταλελειμμένα, και ζήτησε την παράδοσή τους για να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

Πηγή: Bulgarianmilitary.com / Φωτογραφία αρχείου