Leopard: Η Πολωνία παρέδωσε τα πρώτα επισκευασμένα άρματα μάχης στην Ουκρανία

Η Πολωνία παρέδωσε τα πρώτα επισκευασμένα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πολωνική PGZ (Polish Arms Group).

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, ο ουκρανικός εξοπλισμός επισκευάστηκε στο εργοστάσιο Bumar-Labendy, ενώ διαβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες επισκευής σε περισσότερους εξοπλισμούς που έχουν υποστεί ζημιές στο πεδίο της μάχης.

«Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι προτεραιότητά μας είναι να παρέχουμε πραγματική βοήθεια στον ουκρανικό στρατό στην πρώτη γραμμή», ανέφερε η δήλωση.

Η PGZ σημείωσε επίσης ότι επεκτείνει συνεχώς τη συνεργασία της στην προμήθεια πυρομαχικών, ανταλλακτικών και συντήρηση εξοπλισμού.

Γερμανία και Πολωνία συμφώνησαν στη δημιουργία κέντρου επισκευής για άρματα μάχης Leopard 2, τα οποία υπέστησαν ζημιές στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, το οποίο άρχισε να λειτουργεί στο εργοστάσιο Bumar-Labendy στο Gliwice της Πολωνίας, τον περασμένο Ιούλιο.

Ωστόσο, η απόφαση για τη δημιουργία του κέντρου, το κόστος του οποίου υπολογίζεται σε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ πέρασε από «40 κύματα». Ένα από τα πιο «αμφιλεγόμενα» ζητήματα που διαφωνούν οι δύο χώρες, είναι το κόστος της αρχικής αξιολόγησης επισκευής των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, καθώς η πολωνική εταιρεία PGZ κοστολογεί την συγκεκριμένα εργασία περίπου 100.000 ευρώ, ωστόσο η γερμανική πλευρά χρεώνει την ίδια εργασία με μια τιμή 10 φορές χαμηλότερη. Τα έξοδα για την επισκευή των ουκρανικών Leopard καλύπτει εξ’ ολοκλήρου η γερμανική κυβέρνηση.

Φωτογραφία PGZ