Leopard: «Δεν τα βρίσκουν» Πολωνία και Γερμανία για την επισκευή ουκρανικών αρμάτων μάχης

Η Πολωνία και η Γερμανία δεν έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής σε συμφωνία για την δημιουργία και τη λειτουργία ενός εργοστασίου συντήρησης και επισκευών για τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου Leopard που θα παραχωρηθούν στην Ουκρανία, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Der Spiegel.

Όπως αναφέρουν οι γερμανικές πηγές πληροφόρησης, Βαρσοβία και Βερολίνο δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε πολλά βασικά και καίριας σημασίας ζητήματα γύρω από την κατασκευή του εργοστασίου, το κόστος του οποίου υπολογίζεται σε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Ένα από τα πιο «αμφιλεγόμενα» ζητήματα που διαφωνούν οι δύο χώρες, είναι το κόστος της αρχικής αξιολόγησης επισκευής των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, καθώς η πολωνική εταιρεία PGZ κοστολογεί την συγκεκριμένα εργασία περίπου 100.000 ευρώ, ωστόσο η γερμανική πλευρά χρεώνει την ίδια εργασία με μια τιμή 10 φορές χαμηλότερη.

Όπως αναφέρει το Der Spiegel, οι Γερμανοί κατασκευαστές των Leopard θεωρούν ότι η διαμάχη γύρω από την δημιουργία του κέντρου επισκευών έχει πολιτικά κίνητρα, καθώς το κυβερνών κόμμα στην Πολωνία κάνει συχνά δηλώσεις κατά της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους θα έχει συνάντηση σήμερα με τον Πολωνό ομόλογό του, προκειμένου να συζητηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες για την έναρξη του κοινού προγράμματος ανάπτυξης, κατά την διάρκεια επίσκεψης του πρώτου σε στρατιωτική βάση όπου είναι εγκατεστημένα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου Patriot.

Στο εργοστάσιο αυτό υποτίθεται ότι θα συμμετείχαν οι γερμανικές εταιρείες Rheinmetall και Krauss-Maffei Wegmann, μαζί με την πολωνική εταιρεία PGZ (Polish Armaments Group) σε δύο πολωνικές πόλεις, ενώ το κόστος των επισκευών θα καλυπτόταν από τη γερμανική κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα, αρκετά άρματα μάχης τύπου Leopard που είχαν υποστεί ζημιές στην Ουκρανία έχουν φτάσει στην Πολωνία για επισκευές και εργασίες υποστήριξης.

Φωτογραφία αρχείου Reuters