Lockheed Martin: Οι νέες φρεγάτες του Καναδά και το πρόγραμμα ναυπήγησης

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στέλεχος της Lockheed Martin, Μετά από χρόνια μελετών, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η προκαταρκτική επισκόπηση σχεδιασμού αναφορικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης και ναυπήγησης για τις νέες φρεγάτες του βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού του Καναδά.

Ειδικότερα, η Lockheed Martin επιλέχθηκε το 2019 προκειμένου να παρουσιάσει σχέδιο για την κατασκευή 15 νέων προηγμένων φρεγατών επόμενης γενιάς, για τις ανάγκες του καναδικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο επιδιώκει να αντικαταστήσει τα αποσυρθέντα αντιτορπιλικά τύπου Iroquois και τις παλαιές φρεγάτες τύπου Halifax, από τις αρχές της δεκαετίας του 2030. Με προϋπολογισμό 56 – 60 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων, το πρόγραμμα ανάπτυξης χαρακτηρίστηκε ως «η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη πρωτοβουλία ναυπήγησης στην ιστορία του Καναδά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Defense News, η πρόταση της Lockheed Martin βασίζεται στο σχέδιο φρεγάτας επόμενης γενιάς τύπου Type 26 «Global Combat Ship» σε συνεργασία με την BAE Systems, η οποία θα είναι ικανή να εκτελεί:

Η φρεγάτα HMCS Regina τύπου Halifax του βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού

Τι ζητούν οι Καναδοί

Επίσης, ο Καναδάς έχει δώσει έμφαση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο αλλά και στην ικανότητα άμυνας και προστασίας από εχθρικούς βαλλιστικούς πυραύλους, με αποτέλεσμα η Lockheed Martin να σκέφτεται την εγκατάσταση του να εγκαταστήσει έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, ο οποίος ενημέρωσε τα αρχικά στοιχεία σχεδιασμού, σημείωσε ο Copeland.

Η Οτάβα ζήτησε επίσης μια ικανότητα βαλλιστικής άμυνας πυραύλων, την οποία η Lockheed επιδιώκει να γεμίσει μέσω του συστήματος διοίκησης και ελέγχου οπλικών συστημάτων Aegis, μαζί με τα ραντάρ τύπου SPY-7 και το σύστημα μάχης τύπου CMS 330, που χρησιμοποιείται ήδη στις καναδικές φρεγάτες τύπου Halifax.

Μετά την ολοκλήρωση της επισκόπησης του σχεδιασμού, το πρόγραμμα ανάπτυξης θα περάσει στην επόμενη «φάση» και στην διαδικασία κατασκευής και ναυπήγησης των 15 νέων πλοίων επιφανείας. Οι παραδόσεις των πολεμικών πλοίων στον καναδικό Στόλο αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές της δεκαετίας του 2030 και η πλήρης επιχειρησιακή ικανότητα τους εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί έως το 2031 ή το 2032.