LRASM: Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έγραψε «ιστορία» με επιτυχημένη εκτόξευση νέων αντιπλοϊκών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ «έγραψε ιστορία» με τη νέα επιτυχημένη εκτόξευση των προηγμένων αντιπλοϊκών πυραύλων τύπου AGM-158C Long Range Anti-Ship Missiles, γνωστοί και ως «LRASM», στο πλαίσιο δοκιμής που πραγματοποιήθηκε με την ανάπτυξη ενός ζεύγους μαχητικών αεροσκαφών τύπου F/A-18E/F Super Hornet.

Ειδικότερα, τα δύο αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη ήταν εξοπλισμένα το καθένα με δύο αντιπλοϊκούς πυραύλους τύπου LRASM, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν ταυτόχρονα και ολοκλήρωσαν με αποτελεσματικότητα την δοκιμή τους, γεγονός που, όπως σημειώνουν αξιωματούχοι της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin, χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική επιτυχία».

Όπως έχουμε γράψει στο OnAlert, ο προηγμένος αντιπλοϊκός πύραυλος μεγάλης εμβέλειας τύπου LRASM βασίζεται εν μέρει στον πύραυλο JASSM-ER και διαθέτει βελτιωμένο σύστημα GPS, ειδικά διαμορφωμένο για την αντιμετώπιση συνθηκών ηλεκτρονικού πολέμου, αναβαθμισμένους αισθητήρες και δίκτυο τακτικής σύνδεσης δεδομένων, που του επιτρέπει να διακρίνει συγκεκριμένους στόχους σε μια ομάδα εχθρικών ναυτικών δυνάμεων.

Επίσης, μπορεί να λαμβάνει διαρκή ενημέρωση για την στόχευσή του σε πραγματικό χρόνο και να χρησιμοποιεί τους αισθητήρες για τον εντοπισμό της εχθρικής απειλής, ενώ ακόμα είναι σχεδιασμένος ειδικά για την αναζήτηση και την καταστροφή συγκεκριμένων πλοίων, μερικές φορές αυτόνομα. σε επιχειρησιακό περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου.

Τα σχέδια των ΗΠΑ για την ανάπτυξη των πυραύλων

Η Lockheed Martin ανέφερε μεταξύ άλλων σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφορικά με την επιτυχημένη δοκιμή ότι επιβεβαιώθηκε η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα των πυραύλων τύπου LRASM, ενώ οι αρμόδιοι φορείς του U.S Navy διαπίστωσαν τις προηγμένες δυνατότητες που προσφέρουν οι προηγμένοι πύραυλοι για τις μονάδες επιφανείας και τα εναέρια μέσα των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι επί του παρόντος μόνο τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F/A-18 Super Hornet είναι ικανά να φέρουν και να εκτοξεύουν τους LRASM, ωστόσο το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εργάζεται στην ενσωμάτωση των πυραύλων στα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και επιτήρησης τύπου P-8A Poseidon, αλλά και πιθανώς στις διαμορφώσεις F-35B και F-35C. Τέλος, τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου B1-B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιούν τους νέους αντιπλοϊκούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι σε προηγούμενη δοκιμή, είχε πραγματοποιηθεί εκτόξευση πυραύλου τύπου LRASM από σύστημα κάθετης εκτόξευσης τύπου Mk.41, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο: