Luftwaffe: «Γρίφος για δυνατούς λύτες» η αντικατάσταση των μαχητικών Tornado

Η Γερμανία συνεχίζει να εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για τον «γρίφο» που είναι η αντικατάσταση των αεροσκαφών Tornado, που αποτελεί αξονικό στοιχείο για το μελλοντικό στόλο μαχητικών της Luftwaffe, της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε μια χρονική συγκυρία όπου οι εντάσεις με την Ρωσία αναδεικνύουν την χρησιμότητα και την ανάγκη για ισχυρές γερμανικές και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκές αεροπορικές δυνάμεις.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν φήμες για την πιθανή επιλογή του Βερολίνου στα αμερικανικά stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35, ωστόσο  οι πολιτικές εξελίξεις με την παρούσα κυβερνητική συμμαχία και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού αεροσκάφους – εναέριων συστημάτων «Future Combat Air Systems» δημιουργεί ερωτήματα αλλά και εμπόδια για την επιλογή του Joint Strike Fighter.

Η αναγκαία απόσυρση των Tornado

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, η κυβέρνηση συνασπισμού επέμεινε στη δέσμευσή της το περασμένο Σαββατοκύριακο, να προχωρήσει την υπόθεση αντικατάστασης των Tornado, με τον «φάκελο» να περιλαμβάνει την εισήγηση της, τότε Υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι τα παλαιά αεροσκάφη θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το 2019, η ίδια είχε αποκλείσει την πιθανότητα προμήθειας των F-35, διότι φοβόταν την αντίδραση της Γαλλίας και της γερμανογαλλικής συνεργασίας, υπό το πρίσμα του αναπτυξιακού προγράμματος «FCAS», με αποτέλεσμα αρκετοί Γερμανοί αξιωματούχοι να στραφούν στην αγορά μεγάλου αριθμού Eurofighter Typhoon και F/A-18 για την Luftwaffe, που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου αλλά και πυρηνικά πλήγματα, βάσει των δεσμεύσεων της Γερμανίας στο NATO.

Εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να πει ξεκάθαρα αν τα stealth μαχητικά F-35 έχουν τεθεί ξανά στο «τραπέζι» των διαβουλεύσεων, δίχως να δώσει λεπτομέρειες αναφορικά με τις πρόσφατες συνομιλίες της Υπουργού Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ και του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, εντούτοις η πρώτη τόνισε ότι «θα εξετάσει όλες τις επιλογές».

Σε «σταυροδρόμι» το Βερολίνο

Βέβαια, η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την όλη υπόθεση ως «αναγκαίο κακό», διότι από τη μια προωθεί την ατζέντα της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, όμως από την άλλη αναγνωρίζει και αντιλαμβάνεται τις δεσμεύσεις της στη Βορειατλαντική Συμμαχία περί της ετοιμότητας αεροπορικών δυνάμεων για πυρηνική επίθεση.

Οι ΗΠΑ προφανώς θα προτιμούσαν ένα αμερικανικό αεροσκάφος που θα αναλάβει το ρόλο εκτέλεσης τέτοιων αποστολών, όμως η στρατηγική εταιρική σχέση με τη Γαλλία, λόγω του προγράμματος FCAS περιπλέκει την κατάσταση.Και αυτό γιατί, η συζήτηση και μόνο περί δυνητικής αγοράς των F-35 θα προκαλούσε τρομερές αντιδράσεις από το Παρίσι, ενώ Γάλλοι αξιωματούχοι θα αμφισβητούσαν, δικαίως, τη δέσμευση της Γερμανίας το πρόγραμμα αεροσκαφών και εναέριων συστημάτων έκτης γενιάς.

Επιπροσθέτα, δημιουργούνται ερωτήματα για την συνύπαρξη των δύο μαχητικών, αν και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη συνεργασία Dassault – Airbus δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ιδιαίτερα «θετικές». Συνεπώς, μένει να φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα ποια θα είναι η πορεία που θα ακολουθήσει η Luftwaffe.