Λύση Σκαραμαγκά στην Ελευσίνα για να παραληφθούν οι πυραυλάκατοι συζητήθηκε στο ΥΠΕΘΑ

Η λύση Σκαραμαγκά παίρνει το δρόμο και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Χθες το μεσημέρι έγινε συνάντηση της ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας με επικεφαλής τον υιό Ταβουλάρη, με υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΝ. Ο στόχος ένας: Να παραληφθούν οι τρεις τελευταίες πυραυλάκατοι Super Vita.

Το “περίγραμμα” της λύσης είναι περίπου ίδιο μ΄ αυτή που δόθηκε στον Σκαραμαγκά και έχει αρχίσει να λειτουργεί. Το ΠΝ θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εργασίες ναυπήγησης των πυραυλακάτων και θα είναι σε απ΄ ευθείας επαφή με τους υπεργολάβους που έχουν να εκτελέσουν ναυπηγικό έργο για τα τρία πλοία. Η πρώτη πυραυλάκατος είναι σχεδόν έτοιμη και σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει μπορεί να παραδοθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και η πρόσφατη πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ρυθμίσει χρέη τους που είχαν να κάνουν με τις ασφαλιστικές τους εισφορές προκάλεσε πολιτική θύελλα και έντονες αντιδράσεις από το ΣΥΡΙΖΑ. Η σχετική τροπολογία τελικά πέρασε από τη Βουλή.

Το “σχέδιο λύσης τύπου Σκαραμαγκά” δεν λύνει οριστικά αυτά τα προβλήματα, αλλά κρατάει ανοιχτά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου λύσης είναι υπό επεξεργασία καθώς υπάρχουν διαφορές σε σχέση με ότι ισχύει στον Σκαραμαγκά. Δεν αποκλείεται πάντως το ΠΝ να αναλάβει και την μισθοδοσία των εργαζομένων, όπως έκανε και στον Σκαραμαγκά, όπου βέβαια υπήρξε νέα συμφωνία με τους εργαζόμενους και οι μισθοί που δίνονται δεν έχουν σχέση με αυτούς του παρελθόντος.

Οπωσδήποτε το ρίσκο είναι μεγάλο όπως ειπώθηκε και για τον Σκαραμαγκά. Εκεί πάντως ,μέχρι στιγμής όλα δείχνουν να λειτουργούν όπως είχαν σχεδιαστεί ,παρά τα όποια εμπόδια επιχειρούν να ορθώσουν μεμονωμένα στελέχη της διοίκησης.

Διαβάστε ακόμη:

Τροπολογία για την Ελευσίνα και η αγωνία των εργαζομένων