Μακρόν: «Η Γαλλία στέλνει πυροβόλα Caesar και αντιαρματικούς πυραύλους Milan στην Ουκρανία»

O Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαίωσε σήμερα, σε συνέντευξή του στο Ouest France, ότι η χώρα του θα στείλει εξοπλισμούς στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αυτοπροωθούμενων πυροβόλων όπλων τύπου Caesar και αντιαρματικών πυραύλων Milan.

Ερωτηθείς εάν η Ευρώπη πρέπει να στέλνει βαρύ εξοπλισμό στην Ουκρανία, όπως τανκς και τεθωρακισμένα από την Γερμανία, ο πρόεδρος Μακρόν απάντησε:

«Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και κάνει τις επιλογές του και δεν ανακατεύεται ο ένας στην πολιτική ζωή του άλλου. Είμαστε πολύ συντονισμένοι. Προχθές μίλησα με τον καγκελάριο Σολτς για αυτό το θέμα. Εξακολουθούμε να παραδίδουμε σημαντικό εξοπλισμό, όπως αντιαρματικούς πυραύλους Milan, πυροβόλα  Caesar και πολλούς άλλους τύπους όπλων. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο. Πάντα με μια κόκκινη γραμμή, που είναι να μην γίνεις εμπόλεμο μέρος»

Το Ελιζέ δεν διευκρίνισε τον αριθμό των πυραύλων Milan και των πυροβόλων όπλων Caesar που παραδόθηκαν, έτσι ώστε να μην «δοθούν επιχειρησιακές πληροφορίες» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον ρωσικό στρατό.

Διευκρινίστηκε ωστόσο ότι οι πύραυλοι Milan έχουν ήδη παραδοθεί, ενώ η αποστολή των πυροβόλων Caesar βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Επιπλέον, περίπου σαράντα Ουκρανοί στρατιώτες πρέπει να εκπαιδευτούν στη Γαλλία ως προς τους χειρισμούς των εξοπλισμών που έχουν παραλάβει. Δεν έγινε γνωστό όμως από την γαλλική κυβέρνηση πότε θα λάβει χώρα η εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το γαλλικό BFM Business, οι παραδόσεις έγιναν από τα αποθέματα του γαλλικού στρατού που διαθέτει 76 συστήματα Caesar.

Φωτογραφία Wikipedia