Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να πείσει τις χώρες της ΕΕ να σταματήσουν να αγοράζουν αμερικανικά όπλα και αντ’αυτού να αγοράσουν γαλλικούς και ευρωπαϊκούς εξοπλισμούς.
Ο Μακρόν, σε συνέντευξή του στα γαλλικά μέσα Nice-Matin και Le Parisien, δήλωσε ότι θέλει να πείσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες να στραφούν σε «τοπικές» επιλογές. «Η πρόθεσή μου είναι να πείσω τα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν συνηθίσει να αγοράζουν αμερικανικά όπλα».
«Σε όσους αγοράσουν Patriot θα πρέπει να προσφερθεί το γαλλο-ιταλικό SAMP/T νέας γενιάς. Σε όσους αγοράσουν το F-35, θα πρέπει να προσφερθεί το Rafale. Αυτός είναι ο τρόπος για να αυξηθεί ο ρυθμός παραγωγής», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στα συστήματα αεράμυνας και στα μαχητικά αεροσκάφη που έχουν αποκτήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Παράλληλα, ο Μακρόν είπε ότι ζήτησε από τις γαλλικές αμυντικές εταιρείες να μειώσουν τη γραφειοκρατία και να μειώσουν το κόστος για να γίνουν «πιο ελκυστική επιλογή» στους Ευρωπαίους πελάτες.
Στις 14 Μαρτίου, συναντήθηκε με εκπροσώπους από εταιρείες της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίες, όπως η Safran, η Thales, η Naval Group, η Dassault, και η KNDS.
Ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε επίσης πώς θα μπορούσε να είναι μια πιθανή ανάπτυξη ευρωπαϊκών ειρηνευτικών στρατευμάτων για να βοηθήσουν την Ουκρανία. Ο στόχος είναι «να αναπτυχθούν μερικές χιλιάδες άνδρες ανά έθνος, σε καίρια σημεία, για να πραγματοποιήσουν προγράμματα εκπαίδευσης και να δείξουμε την υποστήριξή μας μακροπρόθεσμα», είπε.
Υπογράμμισε ότι οι όροι που έθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για να συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία «είναι απαράδεκτοι».
Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι «τις επόμενες εβδομάδες» θα παρουσιάσει μια μεταρρύθμιση που θα ονομάζεται «Service National Universel» και θα είναι μια εθελοντική υπηρεσία για άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και 17 ετών που θα περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες, αγωγή του πολίτη και μια θητεία σε κρατικό οργανισμό ή μη κυβερνητικό οργανισμό «για την κάλυψη των αναγκών του έθνους και των προτεραιοτήτων που έχουμε προσδιορίσει».
Ο Γάλλος πρόεδρος, ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στην χώρα.
Πηγή: Politico / Φωτογραφία αρχείου