Μαλαισία: Θέλει και εξετάζει την προμήθεια drones και ελικοπτέρων από την Τουρκία

Η Μαλαισία θέλει να αποκτήσει τουρκικά οπλικά συστήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ανουάρ Ιμπραήμ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι προτού ληφθεί η όποια πολιτική απόφαση, προηγείται η έγκριση του Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων της Μαλαισίας.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε [την προμήθεια] drones και ελικοπτέρων, τομείς στους οποίους εξειδικεύεται η Τουρκία. Όμως, θα αφήσω στις ένοπλες δυνάμεις μας να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο και πιο κατάλληλο για εμάς». Στο πλαίσιο αυτό, ο Μαλαισιανός Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το υπουργείο Άμυνας θα πραγματοποιήσει διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών και την τουρκική κυβέρνηση για την ενδεχόμενη αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού.

«Η πολιτική μου, όπως είπα στο Γενικό Επιτελείο, είναι ότι δεν θέλουμε καμία παρέμβαση στο τι να προμηθευτούμε, τι να αποκτήσουμε», είπε ο Ανουάρ Ιμπραήμ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ενώ μάλιστα αποκάλυψε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος συμφώνησε να επισκεφτεί την Κουάλα Λουμπούρ τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαλαισία υπέγραψε τον περασμένο Φεβρουάριο συμφωνία για την προμήθεια 18  μαχητικών αεροσκαφών τύπου FA-50 με τη Νότια Κορέα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κατασκευάστρια εταιρεία Korea Aerospace Industries (KAI), ενώ η αξία της σύμβασης είναι 1,2 τρισεκατομμύρια γουόν (920 εκατομμύρια δολάρια) και η παράδοση θα ξεκινήσει το 2026.

Φωτογραφία αρχείου Reuters