Marichka: Η Ουκρανία ετοιμάζει το νέο υποβρύχιο drone της για επιθέσεις κατά ρωσικών ναυτικών στόχων [vids]

Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις διεξάγουν θαλάσσιες δοκιμές ενός νέου μη επανδρωμένου υποβρύχιου με το όνομα «Marichka» που έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει εχθρικά πολεμικά πλοία και θαλάσσιες υποδομές.

Το Marichka είναι ένα αυτόνομο, μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα (UUV) με κεφαλή 200 κιλών που αναπτύχθηκε από το φιλανθρωπικό ίδρυμα AMMO UKRAINE.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εκτιμώμενο κόστος του υποβρύχιου drone είναι περίπου 433.000 δολάρια.

Το drone φέρεται να έχει μήκος 6 μέτρα και αυτονομία περίπου 1.000 χιλιομέτρων. Μπορεί να εκτελέσει αποστολές επίθεσης, μεταφοράς ή αναγνώρισης. Το AMMO Ukraine υποστηρίζει ότι το Marichka έχει μέγιστη εμβέλεια 621 μίλια (1.000 χιλιόμετρα). Αν ισχύει, το υποβρύχιο drone θα μπορούσε να ταξιδέψει σε σχεδόν οποιοδήποτε σημείο της Μαύρης Θάλασσας από λιμάνια στη δυτική Ουκρανία. Επίσης, θα μπορούσε να εκτοξεύεται από άλλα πολεμικά πλοία της Ουκρανίας, για να βρίσκεται πιο κοντά στον στόχο του.

Λίγα είναι γνωστά σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης του ουκρανικού UUV. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως η Ουκρανία θέλει να αναβαθμίσει τις δυνατότητές της σε μη επανδρωμένα συστήματα σε στεριά και θάλασσα. Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα τα μη επανδρωμένα σκάφη επιφάνειας έχουν γίνει βασικό όπλο της Ουκρανίας για να εξαπολύει επιθέσης σε πλοία του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

Με πληροφορίες από: The Drive