MCH-101: Συμφωνία της Leonardo και της Kawasaki για αναβαθμισμένα ελικόπτερα στο ιαπωνικό Ναυτικό

Η Ιαπωνική Ναυτική Δύναμη (JMSDF) θα λάβει επιπλέον ναυτικά ελικόπτερα MCH-101 σε μια πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ της Leonardo και της Kawasaki Heavy Industries (KHI).

Η ιαπωνική υπηρεσία λειτουργεί επί του παρόντος 10 ελικόπτερα MCH-101 για τη μεταφορά στρατευμάτων και αποστολές αντίμετρων ναρκών.

Τα νέα πρόσθετα ελικόπτερα θα διαθέτουν τις πιο πρόσφατες προδιαγραφές και αναβαθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας βελτιωμένης διαμόρφωσης αεροηλεκτρονικών συστημάτων, για αυξημένη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της ιαπωνικής εταιρείας.

«Είμαστε περήφανοι που το πρόγραμμα MCH-101 της Ιαπωνίας μπόρεσε να ξεκινήσει πρόσθετες προμήθειες… Η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία έχουν στην υπηρεσία τους  αυτή την εξαιρετική πλατφόρμα», πρόσθεσε.

Ο ακριβής αριθμός των υπό παραγγελία ναυτικών ελικοπτέρων δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Το MHC-101 είναι μια έκδοση του ελικοπτέρου μεσαίας ανύψωσης AW101 της Leonardo.

Χρησιμοποιείται κυρίως για επιχειρήσεις αντίμετρων ναρκών λόγω του ενσωματωμένου συστήματος AN/AQS-24A.

Η JMSDF παρήγγειλε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο ελικόπτερο το 2016 και έχει ολοκληρώσει περισσότερες από 25.000 ώρες πτήσης. Ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του είναι η διαμόρφωση τριών κινητήρων που του επιτρέπει να εκτελεί ασφαλείς λειτουργίες σε χαμηλά υψόμετρα και σε χαμηλές ταχύτητες.

Εκτός από την παροχή πρόσθετων MCH-101, η συμφωνία μεταξύ της KHI και της Leonardo καλύπτει τη συντήρηση του αεροσκάφους.

Με πληροφορίες από: The Defense Post