MEKO A200: Έφτασε στην Αλεξάνδρεια η πρώτη αιγυπτιακή φρεγάτα [pics,vid]

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου, η πρώτη φρεγάτα MEKO A200 έφτασε σήμερα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, σηματοδοτώντας επίσημα την ένταξή της στο αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό.

Η φρεγάτα «Al-Aziz» (904) είναι η πρώτη από τις τέσσερις φρεγάτες MEKO A200 EN που έχει παραγγείλει το Αιγυπτιακό Ναυτικό από την γερμανική εταιρεία Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS).

Μετά από σύντομες αλλά εντατικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Μάιο του 2018, η σύμβαση για τις τέσσερις φρεγάτες υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, με τις εργασίες του έργου να ξεκινούν επίσημα τον Αύγουστο του 2019. Στις 14 Οκτωβρίου, η γερμανική εταιρεία πραγματοποίησε τελετή παράδοσης του πρώτου πλοίου στην Αίγυπτο, μόλις 38 μήνες από την έναρξη της σύμβασης.

Οι τρεις πρώτες φρεγάτες παράγονται στη Γερμανία και το τέταρτο πλοίο θα κατασκευαστεί από τα Ναυπηγεία Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

Η νέα φρεγάτα πολλαπλών αποστολών, με συνολικό μήκος 121,6 μέτρα, και εκτόπισμα 3.931 τόνων, έχει τη δυνατότητα να πλεύσει για απόσταση 6.800 ναυτικών μιλίων, με μέγιστη ταχύτητα 28 κόμβων.

Η φρεγάτα «Al-Aziz» κλάσης MEKO A200 έχει πολλά σύγχρονα οπλικά συστήματα που της επιτρέπουν να εκτελεί όλες τις αποστολές μάχης στη θάλασσα, καθώς και να αντιμετωπίζει διάφορες θαλάσσιες απειλές στην επιφάνεια της θάλασσας, στον αέρα και κάτω από την επιφάνεια.

Οι νέες φρεγάτες προορίζονται να αντικαταστήσουν τα «γερασμένα» αμερικανικά πλοία κλάσης Oliver Hazard Perry που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του στόλου του Αιγυπτιακού Ναυτικού.

Το πλοίο «ENS Al-Aziz» είναι οπλισμένο με οκτώ πυραύλους Exocet MM40 Block 3, ένα κύριο πυροβόλο τύπου Vulcano των 127 mm, τέσσερα πυροβόλα των 20 mm, καθώς και το ραντάρ NS-110 4D AESA από την γαλλική εταιρεία Thales.

Με πληροφορίες από: Naval News / Φωτογραφία ΥΠΑΜ Αιγύπτου