Merkava: «Φαβορί για την Εθνική Φρουρά τα ισραηλινά άρματα μάχης» λέει ο Φιλελεύθερος Κύπρου

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για το ενδεχόμενο η Εθνική Φρουρά της Κύπρου να προμηθευτεί τα ισραηλινά άρματα μάχης τύπου Merkava για να αντικαταστήσει τα ρωσικής κατασκευής T-80U δεν πέρασε «απαρατήρητο» από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και την φιλοκυβερνητική Yeni Safak να μεταδίδουν τις πληροφορίες.

Αρχικά, η συζήτηση για την πιθανή αγορά των ισραηλινών Merkava από την Κύπρο «ξέσπασε» το περασμένο καλοκαίρι όταν αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε στα μέσα Ιουνίου ότι η χώρα του βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δύο χώρες, η μία εκ των οποίων είναι στην Ευρώπη.

Η έναρξη των συνομιλιών

Συγκεκριμένα, ο Γιάιρ Κούλας, επικεφαλής του τμήματος συντονισμού εξαγωγών του υπουργείου Άμυνας, είχε δηλώσει πως η ζήτηση για ισραηλινούς εξοπλισμούς οφείλεται εν μέρει στις χώρες που θέλουν να αναπληρώσουν τα οπλοστάσια τους αφού παρείχαν μεγάλο αριθμό εξοπλισμών στην Ουκρανία για τον πόλεμό της απέναντι στη Ρωσία. Αρκετοί σκέφτηκαν πως η Κύπρος θα μπορούσε να είναι αυτή η χώρα λόγω των στρατηγικών και εταιρικών σχέσεων των δύο χωρών, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση.

Μια εβδομάδα μετά, δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», επικαλούμενο αξιωματούχους άμυνας του Ισραήλ, ανέφερε ότι η Κύπρος είναι η χώρα που βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά των ισραηλινών τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης και πως αν προχωρήσει η αγορά, θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει εξαγωγή του Merkava.  Οι ίδιοι αξιωματούχοι ωστόσο διέψευσαν τις φήμες που «κυκλοφορούσαν» εκείνη την περίοδο πως τα Merkava θα χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση των 82 αρμάτων μάχης T-80U/UK που δήθεν θα μεταφέρονταν στην Ουκρανία.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Όμως η καταστροφική, αιματηρή και τρομακτική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, προκάλεσε αρκετές συζητήσεις για το αν τελικά θα προχωρήσει η συγκεκριμένη συμφωνία, λόγω της επιχειρησιακής ανάγκης των IDF να αξιοποιήσουν τα Merkava Mk3. παρά το γεγονός ότι πλέον τα Merkava Mk. 4 είναι τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης «πρώτης γραμμής».

Μετά από δυόμιση μήνες, το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» φαίνεται να «λύνει» τις απορίες για το αν τελικά η Εθνική Φρουρά έχει βάλει στόχο να αποκτήσει τα Merkava , στην προσπάθεια να «απεξαρτηθεί» από τους ρωσικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς, καθώς η εν συνεχεία υποστήριξή τους κρίνεται ιδιαίτερα προβληματική με αφορμή τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Τα χαρακτηριστικά τους

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφόρησης, τα Merkava Mk.3 που επιδιώκει να αποκτήσει η Εθνική Φρουρά εντάχθηκαν στο οπλοστάσιο των IDF της δεκαετία του 1990. Έχουν βελτιωμένη θωράκιση χάρη στην αρθρωτή κύρια κατασκευή τους, που επιτρέπει την εγκατάσταση συστήματος ενεργούς προστασίας τύπου Trophy. Διαθέτουν ισχυρό πυροβόλο των 120 χιλιοστών και τηλεχειριζόμενα πολυβόλα, που βοηθούν στην προστασία του πληρώματος κατά την έκθεση τους στην μάχη σε αστικά περιβάλλοντα.

Επίσης είναι εξοπλισμένα με όλμο 60 χιλιοστών που μπορεί να εκτελέσει βολές από το εσωτερικού του πύργου. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο Merkava να ρίξει βλήματα κατά προσωπικού σε στόχους εκτός σκοπευτικής γραμμής -για παράδειγμα, πίσω από ένα τοίχο ή στην αντίπερα πλευρά ενός λόφου. Τέλος, έχουν αποδείξει την αξία τους σε εμπόλεμες ζώνες, ειδικά σε πεδία επιχειρήσεων εντός αστικού περιβάλλοντος και όχι μόνο, κάτι που πιθανώς έπεισε τους αρμόδιους επιτελείς στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου για την καταλληλότητά του.

Με πληροφορίες από: «Φιλελεύθερος» / Φωτογραφίες Reuters