Merlin-VR: Το πιο σύγχρονο ρωσικό drone ηλεκτρονικού πολέμου καταρρίφθηκε στην Ουκρανία

Το «πιο σύγχρονο» drone ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας, το Merlin-VR φέρεται να καταρρίφθηκε στην Ουκρανία εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της στη χώρα.

Εικόνες που εμφανίζουν τα συντρίμμια του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Merlin-VR ανέβηκαν στο Twitter από τον λογαριασμό Ukraine Weapons Tracker στις 17 Ιουνίου.

Το drone είναι ένα μη επανδρωμένο σύστημα μεγάλης αντοχής για διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου, συλλογή πληροφοριών και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Με χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 6,5 κιλών, το Merlin-VR μπορεί να πετάξει σε ύψος έως και πέντε χιλιόμετρα με αντοχή τουλάχιστον 10 ωρών.

Σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, το drone αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Σύγχρονων Τηλεπικοινωνιακών Τεχνολογιών του Σμολένσκ και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2021.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν χρησιμοποιήσει τα πιο προηγμένα drones επιτήρησης και επίθεσης κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Ωστόσο, οι αναφορές δείχνουν ότι η Ουκρανία φαίνεται να κερδίζει τη μάχη με τα drone, «ρίχνοντας από τον ουρανό» έναν μεγάλο αριθμό ρωσικών drones.

Το Forbes ανέφερε στην έκθεσή του τον περασμένο μήνα ότι ο αριθμός των ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Orlan-10 που αναπτύσσονται στην Ουκρανία μειώνεται ραγδαία λόγω των εξελιγμένων συστημάτων «αντι-drone» του Κιέβου.

Τα Orlan-10 είναι τα «μάτια» της Ρωσίας για την κατεύθυνση του πυροβολικού υψηλής ισχύος, όπως τα βλήματα Krasnopol που καθοδηγούνται με λέιζερ. Σε τρεις μήνες, η βάση δεδομένων της Oryx επιβεβαίωσε ότι περίπου 50 drones Orlan-10 καταρρίφθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφία Twitter