S-550: Ο προηγμένος «διάδοχος» των S-500 «θα αναχαιτίζει όλους τους πυραύλους»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ έδωσε το «παρών» στη διεθνή αεροπορική έκθεση Dubai Air Show 2021, στο περιθώριο της οποίας μίλησε σε δημοσιογράφους και αναφέρθηκε στο νέο «αινιγματικό» πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-550, που έχει γίνει «viral» τις τελευταίες ημέρες στα διεθνή αμυντικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχους, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα είναι το πιο προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και θα διαθέτει εκτεταμένη ικανότητα ανίχνευσης και εντοπισμού στόχων, αλλά και μεγαλύτερο βεληνεκές στους πυραύλους που θα εκτοξεύει για την αναχαίτιση των εχθρικών απειλών.

Οι πρώτες πληροφορίες για το νέο σύστημα αεράμυνας

Ο ίδιος τόνισε ότι «πρόκειται για εργασίες που δεν σταματούν ποτέ και θα συνεχίζονται αδιάλειπτα, με στόχο να ενισχυθεί η ικανότητα του συστήματος αεράμυνας να ανιχνεύει στόχους σε μεγαλύτερη εμβέλεια, καθώς επίσης να αυξηθεί το βεληνεκές των πυραύλων που θα χρησιμοποιούνται για την αναχαίτιση όλων των πυραύλων. Αυτό είναι το επίκεντρο του αναπτυξιακού προγράμματος για το σύστημα S-550».

Νωρίτερα, μια πηγή κοντά στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας μπορεί να παραλάβουν την πρώτη «παρτίδα» των νέων προηγμένων στρατηγικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας πριν από το 2025. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τα εξαρτήματα έχουν ήδη κατασκευαστεί και ότι το S-550 θα χρησιμοποιεί έναν φορητό εκτοξευτή με υπερηχητικό πύραυλο, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται η ανάπτυξη έκδοσης του συστήματος για την ενσωμάτωση σε κύριες μονάδες κρούσης (sea-borne) του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η ιστορία του προγράμματος

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στους S-550 στις 9 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο συνεδρίασης με εκπροσώπους της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, κάνοντας λόγο στις «πιέσεις» του Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν για την σύντομη παράδοση των συστημάτων αεροπορικής άμυνας τύπου S-350, S-500 και S-550 στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Σημειώνεται πως το σύστημα S-550 δεν είναι καινούρια «ιδέα» ή πρόγραμμα ανάπτυξης. Χρονολογείται αρχικά την περίοδο 1981-1988, κατά την οποία η σοβιετική ηγεσία επιθυμούσε ένα πυραυλικό σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας. Μετά την συμφωνία ΕΣΣΔ και ΗΠΑ εκείνης της περιόδου, τερματίστηκε το πρόγραμμα ανάπτυξης των συστημάτων και μέρος του εξοπλισμού αποσυναρμολογήθηκε μετά το 1992 και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Με πληροφορίες από: TASS / Φωτογραφία αρχείου