METEOR: Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σχεδιάζει την δοκιμή όπλου με ραδιοκύματα κατά εναέριων απειλών το 2026

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σχεδιάζει την δοκιμή του πρωτότυπου συστήματος αεροπορικής άμυνας τύπου METEOR, το οποίο βασίζεται σε μικροκύματα υψηλής ισχύος και απόδοσης, το οποίο θα έχει ως στόχο την αναχαίτιση και την εξουδετέρωση εχθρικών εναέριων απειλών όπως drones «καμικάζι», UAV αλλά και βαλλιστικοί πύραυλοι.

Ειδικότερα, το U.S Navy αναφέρει στον προϋπολογισμό του για το οικονομικό έτος 2025, ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης του METEOR είναι η πρώτη προσπάθεια του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού να θέσει σε λειτουργία αντιαεροπορικό σύστημα μικροκυμάτων υψηλής ισχύος, το οποίο θα τοποθετηθεί σε πολεμικό πλοίο για δοκιμή το 2026.

Σημειώνεται ότι ήδη η Πολεμική Αεροπορία (USAF) και ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ (U.S Army) έχουν ήδη προχωρήσει τα δικά τους προγράμματα ανάπτυξης για την κατασκευή οπλικών συστημάτων κατευθυνόμενης ενέργειας (λέιζερ).

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα οπλικά αυτά συστήματα, το METEOR ούτε λιώνει ούτε καίει τους εχθρικούς στόχους και απειλές με μια δέσμη ενέργειας υψηλής ισχύος, αλλά προκαλεί διάφορα προβλήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα των εχθρικών drones, UAV και πυραύλων, ακόμα και την καταστροφή τους.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, η δέσμη του METEOR έχει μεγαλύτερο εύρος και εμβέλεια, με αποτέλεσμα να εξουδετερώνει μεγαλύτερο αριθμό απειλών όπως σμήνη drones, ενώ στον προϋπολογισμό αναφέρεται ότι η ανάπτυξη των όπλων τύπου METEOR θα παρέχει την ικανότητα αντιμετώπισης πολλαπλών στόχων χαμηλού κόστους, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επίσης, το U.S Navy θα εξετάσει την πιθανή ανάπτυξη του νέου οπλικού συστήματος μικροκυμάτων υψηλής ισχύος στο θέατρο επιχειρήσεων του Ινδο-Ειρηνικού για την αντιμετώπιση της αντιπυραυλικής ικανότητας της Κίνας, καθώς επίσης και στο θέατρο επιχειρήσεων της Ερυθράς Θάλασσας και του Ινδικού, όπου οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν εξαπολύσει πολλαπλές επιθέσεις με drones και βαλλιστικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους κατά εμπορικών πλοίων.

Πηγή: USNI / Φωτογραφία U.S Navy