MH-60R: Η Νορβηγία προμηθεύεται 6 προηγμένα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου από τις ΗΠΑ

«Πράσινο φως» στην προμήθεια έξι προηγμένων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου MH-60R από τη Νορβηγία, έδωσε με σχετική ανακοίνωση η Υπηρεσία για την Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ το εξοπλιστικό πρόγραμμα να υπολογίζεται περίπου στα 1 δισεκατομμύριο δολάρια, εντός του οποίου περιλαμβάνεται σχετικό στρατιωτικό υλικό για την υποστήριξη και συντήρηση τους.

Με την απόφαση αυτή, το Κογκρέσο καλείται να δώσει την τελική έγκριση προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος για την πώληση των 6 ελικοπτέρων τύπου MH-60R Seahawk της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin. Σημειώνεται ότι τα ελικόπτερα «Romeo» έχουν μέγιστη ταχύτητα 267 χιλιόμετρα ανά ώρα και έχουν αυτονομία 454 χιλιομέτρων, ενώ διακρίνονται για τις ικανότητές τους στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Νορβηγία αναμένεται να τα αναπτύξει στο βόρειο τμήμα της χώρας, προκειμένου να επιχειρούν με την Ακτοφυλακή της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι το Όσλο προσπαθούσε εδώ και πολύ καιρό να βρει λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την υπόθεση των ελικοπτέρων τύπου NH90, για τα οποία η Νορβηγία ζήτησε αποζημίωση από τη γαλλική κατασκευάστρια NH Industries.